To spillere trådte til med livreddende førstehjælp, da en fodbolddommer i forrige uge faldt livløs om med en blodprop i hjertet under en Serie 4-kamp. Den 61-årige dommer, som faldt livløs om på en vestjysk fodboldbane, måtte med lægehelikopter til Skejby Sygehus, men førstehjælp fra spillerne – hvor den ene til dagligt er brandmand – reddede tilsyneladende dommerens liv.
Fodbolden blev sekundær, da der var spillet omkring ti minutter af sæsonens sidst kamp i Serie 4, pulje 57, mellem Lidenlund Boldklub og Holstebro Boldklub. Her faldt kampens 61-årige dommer livløs om på banen med, hvad der efterfølgende viste sig at være en blodprop i hjertet.
Ikke mindst takket være to af spillerne, en fra hvert hold, er dommeren nu i live og har det godt – efter omstændighederne.
Det oplyser DBU.
Modspillere samarbejdede
Formanden fra Lidenlund Boldklub, Jan Kristensen, var selv til stede på sidelinjen, da dommeren faldt om, og han er meget imponeret af de to fodboldspillere, som viste sig særdeles handlekraftige.
”Det var en Holstebro-spiller, som til dagligt er brandmand, og en af vores spillere, som fløj til med det samme, da de så, at han var faldet om. Den ene gav hjertemassage og den anden mund-til-mund, og de fik faktisk liv i ham, men så faldt han lidt hen igen. De fortsatte indtil ambulancen kom”, siger Jan Kristensen, og fortæller, at det var en noget ubehagelig oplevelse.
”Vi var noget chokerede alle sammen. Især spillerne, som kunne se, at den var helt gal. Han havde først taget sig til armen, inden han så faldt om, men jeg så det ikke selv, for da det skete var bolden et helt andet sted”, siger han.
Dommer blev fløjet til Skejby Sygehus
Jan Kristensen vurderer, at ambulancen kom efter cirka fem minutter, mens der landede en akuthelikopter på grønsværen efter cirka 12-13 minutter.
”Dommerens nevø har været og hente dommerens taske, og han fortæller, at dommeren først blev fløjet til Skejby, hvor han fik en ballonudvidelse, og nu er han så meget i bedring, at man regner med at overføre ham til Herning sygehus i løbet af mandag”, siger han, og understreger, at kampen naturligvis blev afbrudt.
”Vi var foran 1-0 på det tidspunkt, og det er også det resultat, der er blevet indrapporteret. Det var begge hold enige om. Ingen havde rigtig lyst til at spille videre efter episoden”, siger han.
Hjertestarter ikke i brug
DBU Jylland og TrygFonden har sammen gennemført 45 førstehjælpskurser i de jyske klubber de seneste knap tre år, og 15 yderligere er på bedding i starten af 2016.
Og faktisk var Lidenlund Boldklub en af de klubber, som har haft et af de særlige førstehjælpskurser, hvor klubben som en del af pakken efterfølgende har modtaget en hjertestarter. Den kom dog ikke i brug i fredags.
”Vi har jo en hjertestarter hængende, men den fik vi aldrig i brug, for spillerne havde styr på situationen, og ambulancen var jo relativt hurtigt fremme – selv om det føltes som en evighed”, siger han.
Han vurderer ikke, at det er nødvendigt med et efterfølgende krisemøde, for spillerne har snakket den chokerende episode igennem internt.