Slut med nordjysk hjertestarter-drone

Foto: Line Bloch Klostergaard

Efter et års tid er det slut med en forsøgsordning, hvor en drone har fløjet en hjertestarter frem ved alarmer om hjertestop i Aalborg. Forsøget har ifølge forskeren bag projektet givet meget ny viden, men der har dog tilsyneladende ikke været nogen cases, hvor dronen har gjort en forskel. Det skal formentlig ses i lyset af, at der kun har været 15 flyvninger, og at de alle er sket i Aalborg, hvor ambulancerne er hurtigt fremme.

Danmarks første hjertestarterdrone har fløjet rundt omkring Aalborg siden sommeren sidste år, men nu lukker forsøgsordningen. Ifølge forskeren bag projektet har dronen vist sit værd, og derfor afsluttes afprøvningen som planlagt.

”Vi har høstet de erfaringer, der er nødvendige for at kunne komme videre herfra. Dronen letter, flyver og nedfirer hjertestarteren fuldstændig efter planen, fejlfrit og med sikkerhed for lufttrafikken. Vi har nu vist, at det kan lade sig gøre, og forsøget efterlader os desuden med data af forskningsmæssig værdi i forhold til at arbejde videre med droner i beredskabssammenhæng”, siger Fredrik Folke, der er overlæge og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Forskningsprojektet drives af Region Hovedstadens Akutberedskab i samarbejde med Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, Karolinska Instituttet i Stockholm samt med det svenske dronefirma Everdrone. Nordjyllands Beredskab har stået for servicering af dronerne i den daglige drift.

Undersøger også anden brug af droner i beredskabet

Erfaringer og data fra prøveperioden benyttes nu til at undersøge mulighederne for at bruge droneflyvning ikke blot til hjertestop, men også i andre beredskabssammenhænge i fremtiden.

I Region Nordjylland ser man positivt på samarbejdet, og de muligheder, der er for fremtidig dronebrug. Det fortæller præhospital lægefaglig direktør i Den Præhospitale Virksomhed, Martin Rostgaard-Knudsen:

”Med forsøgsordningen afsluttet, kan vi også begynde at kigge ind i de fremtidige perspektiver i forhold til brug af droner. Droner kan bruges til andet end hjertestop – de kan også bruges i andre beredskabsmæssige sammenhænge. Her ønsker vi også i Region Nordjylland at spille en aktiv rolle fremover”, siger Martin Rostgaard-Knudsen.

Har haft 15 flyvninger

Dronen havde alene fået tilladelse af forskellige relevante myndigheder til at flyve som en forsøgsordning i en afgrænset periode, og det er også derfor, at ordningen lukker planmæssigt ned fra månedens udgang.

Hjertestarterdronen har været sat i luften 15 gange siden juni 2022. Da forsøgsordningen af lovmæssige årsager kun har været etableret i Aalborg midtby, har ambulancer og anden hjælp oftest være fremme før dronen. Region Nordjylland oplyser ikke om cases, hvor hjertestarteren rent faktisk har været i brug og gjort en forskel.

Dronen har været sendt i luften, når en sundhedsfaglig visitator på regionens AMK-vagtcentral mistænker hjertestop. AMK-vagtcentralen kan aktivere dronen elektronisk, hvorefter den letter automatisk fra dronehangaren i Aalborg og flyver helt automatiseret via GPS og kamera til personen, som ringer 112. Ved dronens ankomst har en droneoperatør taget over og sikret, at hjertestarteren fires ned et passende sted, f.eks. i en indkørsel eller lige foran hoveddøren på adressen. AMK-vagtcentralen får besked, når hjertestarteren er afleveret, og kan så guide indringer eller andre tilstedeværende i at hente hjertestarteren og påsætte den personen med hjertestop inden ambulanceankomst.

Forsøgsordningen har været støttet økonomisk af NovoNordisk Fonden og TrygFonden.

Annonce