Ikke kun læger kan begå fejl på de lange døgnvagter. Risikoen for at der kan ske uheld under ambulancekørsel er også i stigende omfang klart til stede, mener SiD. Udmattede reddere øger risikoen for uheld under ambulancekørsel, og den stadig tættere trafik og flere og flere komplicerede arbejdsopgaver gør det uholdbart at fortsætte med at have reddere i døgnvagt, mener SiD, og derfor inddrager fagforeningen nu døgnvagterne i de kommende overenskomstforhandlinger.
“Systemet med døgnvagt er ikke rimeligt i nutidens pressede sundhedssektor. Derfor må vi finde andre løsninger, nu hvor vi forhandler overenskomst med Falck-reddernes arbejdsgivere i Handel, Transport og Service Arbejdsgiverforeningen”, siger Søren Andersen, forretningsfører i SiD’s Transport- og Servicegruppe. Døgnvagter udgør også en helbredsrisiko, mener Søren Andersen. Så udover at begrænse risikoen for uheld vil en fjernelse af døgnvagterne være sundt for helbredet for de knap 4.000 reddere. Søren Andersen tilføjer, at problemet med døgnvagter især er stort i provinsen, hvor redderne ud over udrykning også har mange andre arbejdsopgaver.
“I mine seks år som formand for sundhedsudvalget i Københavns Amt har jeg ikke hørt, at det skulle være et problem for Falck-redderne, at de har døgnvagter”, siger Leif Flemming Jensen (S), til SiDs fagblad. “Her i amtet har vi aftalt med Falck, at de skal være ude til en ulykke inden for seks minutter, og den aftale holder Falck. Men føler de ansatte sig udmattede under døgnvagter, må vi tage det op og løse problemet. Arbejdsmiljøet skal være i orden”, siger Leif Flemming Jensen til Fagbladet, der tilsyneladende har glemt at fortælle formanden for sundhedsudvalget, at der slet ikke er ambulancereddere på døgnvagt i Københavns Amt, idet døgnvagten dér kun anvendes i forbindelse med brandberedskabet.
En Falck-redder har 103 døgnvagter om året. Dagligt er 1.200 reddere på døgnvagt.