Samariten erkender nu åbent, at løbet sandsynligvis er kørt, og at der næppe kommer til at stå Samariten på nogen danske ambulancer i denne omgang. Samariten forventer således, at Region Hovedstaden tirsdag eftermiddag beslutter, at Københavns Brandvæsen skal stå for driften af de fire ambulanceberedskaber, som Samariten ellers vandt i regionens udbud. Men hvis Region Hovedstaden vælger at se bort fra Samaritens tilbud, så vil det muligvis udelukke et erstatningskrav fra Samariten.
Samariten erkender forud for dagens hastemøde i Region Hovedstaden, at selskabet sandsynligvis mister sin sidste ambulancekontrakt. “Sandsynligheden for at Samariten lige så stille trækker sig over broen og forsvinder tilbage til Stockholm er overhængende stor. Det er min umiddelbare mavefornemmelse, at Region Hovedstaden vælger Samariten fra”, siger Samaritens pressechef, Arne Møller, til Radioavisen. Han tilføjer, at selskabet har været udsat for en hetz fra første dag, det stak hovedet frem i Danmark. “Mange har været fremme med en mening om Samariten uden at vide, hvad Samariten er. Det er både reddere, politikere og befolkningen som sådan”, siger han.
Samtidig varsler Arne Møller et retsligt efterspil. “Det er politikerne, der har sendt ambulancekørslen i udbud, og det er politikerne, der har accepteret Samaritens bud. Vi har også indgået en overenskomst med FOA, som vi skal for Storkøbenhavn. Når politikerne så vælger at trække udbuddet tilbage, må vi overveje efterspillet. Men hvad det bliver, vil jeg ikke gisne om”, siger Arne Møller til Ritzau.
Ifølge Arne Møller er der kun én årsag til, at Samariten nu ser ud til at miste alle tre kontrakter i Danmark, og det er at Dansk Industri og 3F skærpede overenskomsten nogle måneder efter udbuddet. Ifølge Arne Møller betyder skærpelsen, at Samaritten ikke som ventet kunne bemande ambulancerne med otte til ni mand, men i stedet må bruge 10-12 mand.
Forklaringen bliver afvist at 3F og flere eksperter, der påpeger, at Samariten selv burde have indgået en overenskomst, inden man afgav sine bud. Eksperterne mener i stedet, at det er Samaritens problemer med at få finansieringen på plads, der er den egentlige årsag. Men det afviser Arne Møller. “Lige meget hvor meget folk hopper og springer, så taler de om noget, de ikke har forstand på. Vi havde en økonomisk partner på plads, og de satte deres egen jurist ind for at forhandle overenskomsten. Men tillægget til overenskomsten gjorde det umuligt at få det til at hænge sammen, og vores økonomiske partner sprang fra”, siger Arne Møller.