Samariten mangler 258 mio. kr. for at kunne starte i Danmark

Svenske Samariten, der har vundet danske ambulancekontrakter for ca. 400 mio. kr. om året, har ingen penge til at opfylde sine kontraktmæssige forpligtelser med. På trods af tidligere forsikringer om, at selskabet står finansielt stærkt og allerede har en række investorer på plads, er Samariten i øjeblikket ude for at hente 258 mio. kr. til at finansiere satsningen i Danmark med. Samariten har ikke engang de 56 mio. kr., som skal stilles som bankgarantier til regionerne, og den første bankgaranti skal stilles allerede den 23. december. Alligevel er det Samaritens forventning, at de i de kommende år kan fordoble deres danske aktiviteter ved at vinde kontrakter for yderligere 500 mio. kr. om året.

Det er dagbladet Børsen, som er kommet i besiddelse af dokumenter, der viser Samaritens økonomiske situation – og det fremgår altså, at Samariten mangler 258 mio. kr. Heraf skal de 56 mio. kr. stilles som bankgaranti over for de danske sundhedsmyndigheder. Pengene skal garantere, at Samariten kan leve op til sine forpligtelser, men er altså penge, som selskabet ikke har endnu. Regionerne regner med at få underskrifter på kontrakterne i december, og så skal garantien falde inden for otte hverdage. Herudover har selskabet brug for 135 mio. kr. i lån og egenkapital og 67 mio. kr. i arbejdskapital.

Samariten har vundet en række seksårige kontrakter til en værdi af i alt 400 mio. kr. eller 2,4 mia. kr. i hele perioden. Selskabet håber desuden at kunne vinde kontrakter for op mod 500 mio. kr. pr. år yderligere.

Ejere vil ikke selv skyde penge i Samariten

I forvejen er det nærmest umuligt at rejse kapital til projekter i øjeblikket på grund af finanskrisen, og Samariten vil ifølge papirerne ikke selv skyde kapital i selskabet ud over kontrakternes værdi.

Det er finanshuset CDI Danmark, der forsøger at rejse kapitalen på vegne af Samariten. CDI er godkendt rådgiver på First North-børsen, men selskabet har ikke lyst til at sige frygteligt meget om øvelsen med at rejse kapital til Samariten. “Vi har pågående forhandlinger i gang og forventer en afklaring i løbet af kort tid. Ellers har jeg ingen kommentarer”, siger Jakob Havsteen, partner i CDI, til Børsen.

Og arbejdet med at rejse kapital kan blive hårdt. “Generelt har bankerne ingen penge at låne ud af i øjeblikket, og hvis de har, så låner de ud til nogen, de kender i forvejen. Kontrakterne som Samariten har, er selvfølgeligt gode at have. Men faren er, at selskabet har budt for lavt for at hente kontrakterne”, siger Christian Aarosin, chef for transaction advisory services i revisionshuset Ernst & Young. Han understreger, at han ikke kender til sagen, men udtaler sig generelt.

En af de ting, der kunne overbevise en kommende investor er – ifølge Christian Aarosin – at selskabet har en god såkaldt track-record i Sverige, altså at de har bevist, at de kan tjene gode penge på at drive ambulancedrift der. De tal kniber det imidlertid med. Samaritens svenske regnskab fortæller om en yderst begrænset forretning på den anden side af sundet, og en meget tynd indtjening. Selskabet havde en omsætning sidste år på 96 mio. svenske kr. og en indtjening efter skat på beskedne 107.000 svenske kr. Samtidig er selskabet stærkt forgældet med kortfristet gæld på 17,4 mio. svenske kr., langfristet gæld på 7,6 mio. svenske kr. og en egenkapital på blot 1,3 mio. svenske kr.

Regioner håber, at Samariten er et seriøst firma

Samaritens økonomiske trængsler overrasker i de danske regioner, hvor politikerne blot kan håbe på, at Samariten får underskrevet en aftale med investorer og dermed kan leve op til sine økonomiske forpligtelser. Politikerne har ikke set på, hvor solidt et økonomisk fundament selskabet hviler på, inden kontrakterne blev tilbudt. “Nej, det har vi ikke. Vi har stillet nogle krav om pris, kvalitet og leveringssikkerhed og dem har Samariten levet op til”, siger Bent Hansen (S), formand for regionsrådet i Region Midtjylland, hvor Samariten har vundet ambulanceudbuddet, til Børsen. Bent Hansen blev noget overrasket, da han tidligere på ugen hørte, at Samariten ikke har sin finansiering på plads endnu. “Ja, jeg blev overrasket, men jeg går da ud fra, at vi har indgået en aftale med et seriøst firma, der agter at leve op til sine forpligtelser”, siger Bent Hansen.

Det er et åbent spørgsmål, hvad der skal ske, hvis Samariten ikke når at få finansieringen på plads til tiden. Region Midtjylland forventer at underskrive kontrakten den 11. december, og så skal Samariten stille en bankgaranti senest otte hverdage efter. Det vil sige, at pengene fra selskabet skal være på plads senest den 23. december.

Hos Region Sjælland, hvor Samariten også har vundet et udbud, er lysten til at tale med pressen om Samariten noget mindre. “Hvis det er det, dine spørgsmål drejer sig om, er jeg glad for at kunne sige, at nu skal jeg ud af døren. Farvel”, siger Flemming Nielsen, direktør for sundhedsområdet i Region Sjælland. I Region Hovedstaden siger Jan Nørtved, overlæge i enheden for akutmedicin og sundhedsberedskab, at man ikke har nogen indikationer af, at Samariten ikke kan løfte det udbud, de har vundet.

Den juridiske situation, som regionerne står i, hvis Samariten ikke kan leve op til sine forpligtelser, kan ingen af regionscheferne udtale sig om. “Jeg ved ikke, om man i den situation blot kan give opgaven til nummer to eller om udbuddet skal gå helt om”, siger Bent Hansen.

Annonce