Et motorløb ved Aalborg udviklede sig søndag eftermiddag til det rene kaos. Som tidligere omtalt opstod der strid mellem ambulancefolk og læger om hvilken ambulance, som en tilskadekommen motorcrosskører skulle transporteres til sygehuset i. Striden kulminerede, da lederen af det lokale samaritterkorps tilsyneladende valgte at tilsidesætte ambulancelægens ønsker om transporten og i stedet beordrede Ambulix, der leverede stævneambulancen, til at køre afsted med patienten – og til at påkøre Falcks ambulance, der angiveligt holdt i vejen for Ambulix.
Den tilskadekomne motorcrosskører var pakket og klar til afgang i en ambulance fra Ambulix, som havde en aftale med Aalborg Motorklub om at stille beredskab til det europæiske mesterskab for mini-kørere. Men anæstesilægen fra Aalborg Sygehus – som ankom til skadesstedet i regionens lægebil – forsøgte at flytte patienten fra Ambulix” ambulance til en Falck-ambulance.
Dagens Medicin skriver, at lægens ønske ifølge Claus Holm, som er chef for Aalborg Samaritterkorps, skabte en del forvirring på skadestedet, og forsinkede afgangen fem til syv minutter. Claus Holm spurgte til sidst lægen, om der var nogen medicinsk begrundelse for at flytte patienten, og da lægen svarede nej, beordrede Claus Holm Ambulix’ ambulancefører til at køre til Ålborg Sygehus med det samme. Han beordrede oven i købet ambulanceførerne til at påkøre Falcks ambulance, som holdt i vejen for Ambilix’, hvis ikke de flyttede sig af sig selv.
Formand for Aalborg Motorklub, Palle Kollerup, kalder i Nordjyske Stiftstidende lægens forkærlighed for Falck for pamperi, men Ambulix mener, hændelsen skyldes, at anæstesilægen fra Aalborg Sygehus ikke kender Ambulix’ status som udrykningsvirksomhed. “Der florerer en myte om, at vi ikke må køre udrykning på offentlig vej, men det passer ikke. Vi har en generel udrykningstilladelse, og køretøjerne er synet, godkendt og indregistreret som udrykningskøretøjer af Rigspolitiets færdselsafdeling”, siger ambulanceansvarlig hos Ambulix, Henrik Henriksen, til Dagens Medicin. Ambulix’ udrykningskøretøjer er almindeligvis bemandet med firmaets egne behandlere eller anæstesisygeplejersker, og firmaet kører jævnligt krævende ture med traumatiserede patienter, der skal intuberes.
Ledende overlæge Frank Brøgger, anæstesiologiske afdeling på Aalborg Sygehus, afviser dog, at ambulancelægen skulle have noget imod Ambulix. “Lægen har kun taget stilling til, om han skulle være med hos patienten eller køre bagefter ambulancen. Det er ikke usædvanligt, og det har intet at gøre med, om det var en forkert ambulance. Havde der været behov for en læge i ambulancen, var han selvfølgelig kørt med”, siger Frank Brøgger. Han kan dog ikke forklare, hvorfor lægen ville flytte patienten fra en ambulance til en anden. “Jeg ved det ikke, men det kan jo være de har valgt at sende patienten med den ambulance, hvor de vidste, hvad personalet kunne. Det vidste lægen ikke med Ambulix’ ambulance, fordi vi ikke kender dem. Det kunne være årsagen”, siger Frank Brøgger.