Retssagen mod en svensk AMK-sygeplejerske, der er tiltalt for uagtsomt manddrab, startede mandag. Den 52-årige sygeplejerske afviste at sende en ambulance til en 23-årig mand, selv om den 23-årige mistede bevidstheden flere gange under 112-opkaldet, og det har fået anklagemyndigheden til at tiltale sygeplejersken for uagtsomt manddrab. På baggrund af sagen vil de svenske alarmcentraler justere deres rekrutteringspraksis, således at der lægges mere vægt på ansøgeres evner til at vise empati og indlevelse.
Den 23-årige Emil Linnell ringede 112 flere gange den 30. januar i år, men hver gang afviste sygeplejersken på alarmcentralen at sende en ambulance. Af optagelserne af alarmopkaldet fremgår det, at den 23-årige har svært ved at trække vejret, og at han flere gange under samtalen med sygeplejersken kortvarigt mister bevidstheden. Senere samme dag blev den 23-årige fundet død, og dødsårsagen viste sig at være en bristet milt.
Mandag startede straffesagen mod den 52-årige sygeplejerske så, og her vil anklagemyndigheden søge at bevise, at sygeplejersken ikke fulgte de procedurer, som er fastlagt af SOS Alarm, der driver de svenske alarmcentraler. Anklagemyndigheden mener, at sygeplejersken undlod at anvende det medicinske index-værktøj, som han havde til rådighed, og i stedet selv foretog en medicinsk vurdering af Emil Linnells tilstand.
På retssagens første dag afspillede anklageren en optagelse af 112-opkaldet. Her fremgik det, at Emil Linnell var skrækslagen og flere gange bønfaldt sygeplejersken om hjælp og om at sende en ambulance. ”Så vidt jeg kan høre, har du ikke problemer med vejrtrækningen”, svarede sygeplejersken.
Den 52-årige sygeplejerske erkender, at han ikke fik stillet en korrekt diagnose, men hans forsvarer mener ikke, at det kan føre til en dom for uagtsomt manddrab.
I retten forklarede sygeplejersken, at Emil Linnell virkede meget klar og svarede tydeligt på hans spørgsmål, og derfor fik han den opfattelse, at der ikke var noget fysisk galt med Emil Linnell. Og selv om anklageren kunne påpege, at Emil Linnell hele 13 gange i løbet af samtalen sagde, at han ikke kunne trække vejret, og at han bønfaldt om en ambulance, fastholdt sygeplejersken, at han handlede korrekt.
”Hvis du vidste, hvor mange, som trygler og truer os på SOS Alarm, så ville du bliver overrasket”, sagde sygeplejersken til anklageren.
Sygeplejersken mener, at SOS Alarm har brugt ham som syndebuk i sagen, og den svenske Socialstyrelse har da også netop besluttet, at man vil indlede en generel undersøgelse af SOS Alarm. Det sker på baggrund af 45 konkrete sager, hvor der har været problemer med SOS Alarms ekspedition af 112-opkald.
”Det er fint, at Socialstyrelsen behandler de klager, som indgives. Men det er vigtigt, at de 45 sager ses i forhold til de 1,7 mio. samtaler, som vi har ekspederet i samme periode. Hver dag visiterer og disponerer vi 2.700 ambulanceudrykninger”, fortæller Johan Hedensiö, der er direktør for SOS Alarm.
SOS Alarm har tidligere oplyst, at de på baggrund af Emil Linnell-sagen vil ændre på deres rekrutteringsprocedurer, således at der lægges mere vægt på ansøgernes evne til at vise empati og indlevelse.