Når ambulancekørslen i Region Syddanmark skal i udbud, så vil det ikke længere skulle være Falck, som står for disponering af ambulancer og akutlægebiler på AMK-vagtcentralen i Odense. I dag betaler regionen ca. 9 mio. kr. om året til Falck for at 15-18 medarbejdere sørger for den tekniske disponering af det præhospitale beredskab, men regionen vurderer, at det skader konkurrencen, hvis kommende tilbudsgivere på ambulancekørslen risikerer, at det er en af deres konkurrenter, som skal have ansvaret for at disponere deres ambulancer.
AMK-vagtcentralen i Odense er i dag opdelt i to funktioner. Regionen står selv for den sundhedsfaglige visitation, hvor 22 sundhedsfaglige medarbejdere og en deltidsansat læge står for at modtage 112-opkald og vurdere, hvilken hjælp, som der er brug for. Derefter sørger vagtcentralmedarbejdere fra Falck for at sende de nærmeste ambulancer eller akutlægebiler afsted til patienterne – den såkaldte tekniske disponering. Regionen ejer vagtcentralens lokaler og vil også, når et nyt it-system sættes i drift, eje disponeringssystemet.
Den tekniske disponering blev i sidste udbudsrunde udbudt som en selvstændig kontrakt. Falck og G4S var de eneste bydere, og Falck vandt opgaven, der har en værdi på ca. 9 mio. kr. om året.
Ved næste udbud ønsker Region Syddanmark imidlertid ikke, at den tekniske disponering skal udbydes. I stedet vil regionen hjemtage hele driften af AMK-vagtcentralen. Det skal først og fremmest styrke konkurrencen, fordi regionen frygter, at nye ambulanceoperatører vil afholde sig fra at byde på opgaven, hvis de risikerer, at det er Falck – eller en anden af deres konkurrenter – som skal disponere deres ambulancer. Samtidig får regionen ved en hjemtagning bedre muligheder for at styre ressourceforbruget og kvaliteten.
Region Syddanmark erkender dog, at det vil være en udfordring, at man dermed påtager sig en opgave, som regionen ikke har erfaring med.
Spørgsmålet om en hjemtagning af AMK-vagtcentralen skal senere på året behandles politisk.