Udsigten til en nettobesparelse på 6 mio. kr. om året får nu Region Syddanmark til at nedlægge de paramedicinerbemandede akutbiler i Faaborg, Grindsted, Skærbæk og Haderslev. I stedet skal eksisterende ambulancer i de fire byer opgraderes til paramedicinerambulancer. Herudover vil regionen investere i yderligere ni paramedicinerambulancer – men måske først om fem år.
De fire akutbiler, som i dag drives af BIOS, nedlægges midt på året, hvorefter et døgnambulanceberedskab i hver af de fire berørte byer – Faaborg, Grindsted, Skærbæk og Haderslev – omdannes til en paramedicinerambulance. Dermed giver regionen samtidig en hjælpende hånd til BIOS, der har store problemer med at rekruttere nok ambulancefolk. For nedlæggelsen af akutbilerne medfører godt nok tabt omsætning hos BIOS, men samtidig skal selskabet fremover stille med fire mand mindre, døgnet rundt.
Regionen har også besluttet, at udrykningslægeordningerne i Vejle, Fredericia og på Vestfyn skal nedlægges. Også her vil man imidlertid foretage en opgradering af lokale døgnambulanceberedskaber til paramedicinerambulancer, nemlig i Vejle, Fredericia og Middelfart. I de tre byer ser Region Syddanmark gerne, at paramedicinerne er på plads medio året, men regionen bemærker samtidig, at det forudsætter, at de to ambulanceoperatører – BIOS og Responce – her mulighed for at skaffe nok paramedicinere.
Som en nyhed i forhold til den oprindelige spareplan vil regionen desuden investere i paramedicinerbemanding af ambulancer i yderligere seks byer. Det vil være i Assens Kommune (enten Årup, Assens eller Glamsbjerg – afhængigt af forhandlinger med BIOS), i Nyborg, i Tønder Kommune (enten Toftlund, Løgumkloster eller Tønder – afhængigt af forhandlinger med BIOS), i Ølgod/Nørre Nebel, i Give og i Vojens.
At regionen vil overlade beslutningen om placeringen af paramedicinerambulancer til BIOS skyldes, at BIOS’ nuværende status for ansatte paramedicinere på de enkelte stationer har betydning særligt for tidspunktet for oprettelse af paramedicinerambulancer.
I alt får Region Syddanmark dermed 13 paramedicinerambulancer. Hvornår alle ambulancerne er på plads, er dog usikkert. På grund af BIOS’ rekrutteringsvanskeligheder mener regionen nemlig, at der kan gå op til fem år, inden alle paramedicinerambulancerne er i drift. Hvis det viser sig, at BIOS kan skaffe paramedicinerne hurtigere, så vil regionen komme til at mangle penge på budgetterne i 2017-2019. Det vil så skulle håndteres i forbindelse med den almindelige budgetlægning – altså ved at finde kompenserende besparelser.