Region Syddanmark får 53 mio. kr. til styrkelse af det præhospitale beredskab

Region Syddanmark har ansøgt om og fået bevilget 53 mio. kr. fra regeringens særlige pulje, der skal styrke akutberedskabet i hele landet. De ekstra penge vil blandt andet blive brugt til en præhospital visitationsbil i Sønderjylland, bedre udstyr i ambulancerne, udvidet åbningstid på akutbilen i Nørre Nebel og til at uddanne flere redderelever.

Det er anden gang, at regionerne har kunnet søge midler til at styrke akutberedskabet. Første gang var i 2022. Derfor bærer nogle ag ansøgningerne til den nye pulje også præg af, at de indsatser, som blev sat i søen med midler i 2022, nu bliver udvidet og forbedret.

”Det er meget glædeligt, at vi får midler til at understøtte den styrkelse af det præhospitale område, som vi er i fuld gang med. Alt sammen for at være bedst muligt rustet til den transformation, som sundhedsvæsenet og herunder det præhospitale område står overfor med flere ældre og flere med kroniske sygdomme, multisygdom og funktionstab”, siger Bente Gertz (S), der er formand for Præhospitalsudvalget i Region Syddanmark.

Alle akutsygehuse har fremover PHV’er

På listen over projekter, som Region Syddanmark har søgt og fået midler til, er etableringen af en præhospital visitationsenhed (PHV) i Sønderjylland. Det betyder, at der fremover er tilknyttet PHV-biler til alle regionens fire akutsygehuse. PHV-bilerne skal hjælpe flest mulige syddanskere i hjemmet for at undgå unødvendige indlæggelser og dermed også aflaste ambulancedriften og sygehusene.

PHV-enheden er bemandet med en paramediciner og særligt udstyr i form af ultralyd, blodprøvningsudstyr og ikke-akut medicin, som ikke er i en normal akutbil.

”Som patient har man ikke altid brug for og gavn af at blive indlagt på vores sygehuse. Nogle gange kan man blive behandlet i hjemmet og måske efterfølgende blive tilset af den praktiserende læge eller kommunens dygtige sygeplejersker. Med denne type af akutbiler sørger vi for, at patienten får den rigtige behandling til rette tid og på rette sted og undgå unødvendige ambulanceture, så ambulancerne er frie til at køre til livskritiske patienter”, siger Bente Gertz.

Nyt udstyr til præhospitale diagnostiske tests

Endvidere får alle ambulancer, akutbiler og akutlægebiler i Region Syddanmark med de ekstra midler fremover installeret det såkaldte POCT-udstyr. Udstyret er designet til at udføre forskellige former for diagnostiske tests i bilerne. POCT-udstyret giver det præhospitale personale mulighed for at vurdere patientens tilstand på stedet og i samarbejde med lægerne på Fælles Akutmodtagelsen (FAM) afklare, om patienten skal indlægges, eller om der kan findes en bedre og mere målrettet behandling for eksempel i hjemmet.

Alle projekterne kommer i gang i 2025, og nogle allerede i 2024.

Region Syddanmark har søgt og fået bevilget penge til følgende syv projekter:

  • Styrkelse af sundhedsfaglig visitation og disponering af præhospitale enheder.
  • Etablering af præhospital visitationsenhed (PHV) i Sønderjylland.
  • Brug af Point of Care Testing (POCT-udstyr) i ambulance, akutbiler og akutlægebiler.
  • Styrkelse af AMK-vagtcentralen ved lægelig tilstedeværelse i dagtiden på hverdage.
  • Flere redderelever.
  • Uddannelse af reddere i at håndtere psykiatriske patienter.
  • Udvidelse af åbningstiden på akutbilen i Nørre Nebel.

Annonce