Sørg for at have redningsvest og tøj på i synlige farver og for at have udstyr til at alarmere. Sådan lyder opfordringen til sejlere fra Flyvevåbnets redningstjeneste efter en dramatisk redningsaktion tidligere på måneden. Her blev en tysk sejler, der var kæntret i Ringkøbing Fjord, kun reddet takket være lyset fra hans mobiltelefon.
Ved redningsaktionen den 16. juli 2019 fik Flyvestation Skrydstrup alarmen kl. 21:09, og ni minutter senere var helikopteren i luften. På det tidspunkt havde den tyske sejler allerede ligget i vandet i knap fire timer, men det vidste mandskabet på helikopteren ikke, da de påbegyndte overflyvningen af Ringkøbing Fjord i det svindende dagslys.
Et signal fra en sendemast kl. 19:03 havde placeret den 20-årige tyske sejler i den nordlige ende af fjorden, og eftersøgningen begyndte der.
”Normalt, når vi eftersøger, så er det god latin at lede efter båden – efter devisen ’find båden, og du finder manden’, fordi sejlerne ofte forsøger at hage sig fast til den”, fortæller LEN, der var fartøjschef og pilot på redningshelikopteren.
Men forholdene i fjorden gjorde redningsarbejdet vanskeligt. Med vind op til 12 sekundmeter var der hvide toppe på bølgerne i Ringkøbing Fjord, og den hvide båd med det blå-hvide sejl forblev forsvundet efterhånden som mørket sænkede sig. Det var som at lede efter en nål i en høstak.
”Vi flyver i bestemte søgemønstre, og på vej østover får vi ved 23:20-tiden øje på sejleren, der ligger i vandet og blinker med lyset på hans mobil. På det tidspunkt er han så kold – på trods af hans tørdragt, som i øvrigt er fuld af vand – at hans kropsignatur ikke dukker op på vores termiske kameraer. Den eneste grund til, at vi finder ham, er, at han ligger og lyser med telefonen”, siger LEN.
En solstrålehistorie
”På mange måder er det en rigtig solstrålehistorie. Men det kunne jo være gået virkeligt galt”, fortsætter LEN, som derfor opfordrer folk til at tage budskabet seriøst: ”Sørg for at have dit udstyr i orden. Det er helt bogstaveligt talt afgørende for, om vi kan finde dig”. Og han fortsætter: “Sørg for at have redningsvest og tøj på i synlige farver, have en mulighed for at kunne alarmere – mobiltelefon, nødraket, elektronisk nødmelder eller lignende – så du erkendes i nød”.
LEN mener, at SejlSikkert Alarm app’en er et godt sted at starte. “Det er let og enkelt at sende et alarmsignal, og vores mulighed for at starte eftersøgningen det rigtige sted øges markant. Tid er den afgørende faktor i redningsoperationer som den her. Husk lys på vesten – så finder vi dig, også når det bliver mørkt”.