Reddere: Stop brugen af ikke-uddannede ambulancereddere

Siden december 2021 har regionerne haft mulighed for at anvende redderelever som 2. mand på ambulancerne i stedet for uddannede ambulancereddere. Det er Sundhedsstyrelsen, som har givet regionerne en dispensation til at fravige bemandingsreglerne, og den muligheder anvender regionerne flittigt, især i Nordjylland og Midtjylland. Men når dispensationen udløber om to uger, så bør det ikke forlænges. Sådan lyder opfordringen fra Reddernes Udviklingssekretariat og 3F.

Siden Sundhedsstyrelsens seneste dispensation trådte i kraft i december 2021, har det været muligt at bemande ambulancerne med redderelever, der har gennemført 3. skoleperiode. Eleverne fungerer i så fald som 2. mand på ambulancerne, altså sammen med en uddannet ambulanceredder. Normalt fungerer eleverne ellers kun som 3. mand på ambulancerne – altså sammen med to uddannede ambulancereddere – som led i deres uddannelse.

Reddernes Udviklingssekretariat og 3F opfordrer nu til, at dispensationen ikke forlænges, når den udløber 20. juni 2022. Dispensationen blev givet i forbindelse med COVID-19, og da pandemien ikke længere er et problem for ambulancetjenesten, bør dispensationen falde bort, mener de to organisationer.

Risikerer at skræmme elever væk

”Meningen er jo, at eleven skal være 3. mand i en periode for at opbygge nok praksiserfaring til selv at stå med ansvaret. Når man pludselig står med ansvaret ved en akut ulykke, hvor der både kan være lemlæstelse og død, så er man alene sammen med sin makker. Andre steder i sundhedssystemet har man kollegaer på stuen ved siden af. Sådan er det ikke, når man kører udrykning. Derfor er det så vigtigt, at redderne er klædt på til opgaven. Og det betyder, at man har brug en periode, hvor man er med som 3. mand i ambulance”, forklarer Flemming Overgaard, der er formand for Reddernes Udviklingssekretariat.

”Eleverne vil naturligvis gerne vokse med opgaven, og det gør de også, når de følger uddannelsesplanen. Men går man for tidligt i gang eller får et for stort ansvar for hurtigt, så risikerer vi, at de brænder ud eller bliver skræmt væk, derfor er det vigtigt, at dispensationen ikke forlænges”, understreger Flemming Overgaard. Og af samme grund har Flemming Overgaard skrevet til Sundhedsministeriet for at opfordre dem til ikke at forlænge dispensationen.

Anvendes flittigt i alle regioner

Reddernes Udviklingssekretariat har gennemført en undersøgelse i samarbejde med Analyse Danmark. Tallene viser, at 25 pct. af redderne på landsplan nu har oplevet at køre med en elev som led i dispensationsordningen.

Når man dykker ned i tallene, så er der regionale forskelle. Ordningen er ifølge undersøgelsen mest brugt i Region Nordjylland, hvor 35 pct. angiver, at de har kørt med en elev på dispensationsordningen. I Region Hovedstaden angiver 19 pct., at de har kørt med en 3. mands elev som 2. mand.

Andel af reddere, der har kørt med 3. mands elever som 2. mand:

  • Region Nordjylland 35,4 pct.
  • Region Midtjylland 30,2 pct.
  • Region Syddanmark 27,1 pct.
  • Region Sjælland 22,8 pct.
  • Region Hovedstaden 19,7 pct.

Se også artiklen Regioner: Dispensation er kun blevet brugt få gange, hvor regionernes tal for brug af dispensationen præsenteres. 

Annonce