Vestre Landsret har mandag slået fast, at den blodprop, som en Falck-redder fik i hjernen efter en redningsaktion, er en arbejdsskade, som Ankestyrelsen skal anerkende. Redder Erik Schack forsøgte i 2014 at redde tre livløse personer op fra en fiskekutters lastrum, der var fyldt med giftige gasser. Siden har han kæmpet en indædt kamp for sit eget liv og for at få erstatning.
Erik Schack er i dag lam i den ene arm og har alvorlige problemer med førligheden. Efter syv år med adskillige operationer, hvor han blandt andet har fået taget en del af sin hjerneskal af – og sat på igen – flere gange, og et nederlag i byretten i Hjørring, kom forløsningen mandag i Vestre Landsret i Viborg.
Her blev det slået fast, at Ankestyrelsen skal anerkende Erik Schacks blodpropper i hjernen som en arbejdsskade.
Det skriver Fagbladet 3F.
”Jeg er så glad og lettet over, at jeg har fået medhold af tre enige dommere i, at ulykken er en arbejdsskade. Presset har været enormt. Jeg har heller ikke rigtig sovet i nat”, siger Erik Schack, der græder af lettelse, som han har gjort mange gange, siden dommen faldt lidt over kl. 10 mandag formiddag.
Byret troede ikke på sammenhæng
Erik Schack tabte i oktober 2019 sagen ved Byretten i Hjørring, hvor det blandt andet blev lagt til grund, at Retslægerådet vurderede, at det ville være mest sandsynligt, at Erik Schack havde reageret på udsættelsen for de giftige gasser med det samme og ikke først tre timer senere.
Siden er der kommet nye oplysninger frem, og Retslægerådet har slået fast, at Erik Schacks kraftige opkastninger i timerne efter ulykken kan have være med til at give en rift i hans halspulsåre, som kan have ført til blodpropperne i hjernen.
Og de tre dommere i Vestre Landsret var enige om en anden konklusion end dommerne i byretten.
”Landsretten har vurderet, at der er en naturlig, biologisk forklaring og den nødvendige sammenhæng mellem den eksponering for de giftige gasser, som Erik Schack var udsat for, og de blodpropper, som han efterfølgende fik i hjernen”, siger Erik Schacks advokat, Martin Haug, til Fagbladet 3F.
Selv om det ikke fremgår direkte af landsrettens afgørelse, vurderer Martin Haug, at det også har spillet ind, hvordan Erik Schacks kolleger, der deltog i redningsaktionen, reagerede.
”De har nærmest i samlet flok oplyst, at de også følte ubehag og fik kvalme timer efter redningsaktionen. Så Erik Schack var ikke den eneste, der fik det dårligt”, siger Martin Haug.