Har regionerne begået en fejl ved at vælge en norsk leverandør til den kommende og landsdækkende lægehelikoptertjeneste i Danmark? Det spørgsmål rejser Dansk Folkeparti nu under henvisning til, at både reservehelikopteren for lægehelikoptertjenesten samt teknikere og reservedele vil blive placeret i Norge.
Fra oktober får Danmark en landsdækkende lægehelikoptertjeneste med lægehelikoptere i Ringsted, Billund og Skive. Det komme til at koste godt 126 mio. kr. om året, og efter et udbud har regionerne valgte Norsk Luftambulanse som leverandør. De øvrige bydere var Falck og britiske Bond Air Services.
Nu sætter Dansk Folkeparti imidlertid spørgsmålstegn ved regionernes valg af den norske leverandør. For ifølge partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, indebærer valget af Norsk Luftambulanse nemlig, at den reservehelikopter, som skal dække Danmark, bliver placeret i Norge, ligesom også både helikopterteknikere og reservedele skal komme fra Norge. Derfor vil Dansk Folkeparti nu have sundhedsminister Astrid Krag på banen.
Nordmænd er mindre dedikerede til det dansk beredskab
Ifølge Liselott Blixt vil Norsk Luftambulanse være ”mindre dedikeret til at supportere det danske akutberedskab”, og hun påpeger, at modellen med reservehelikopter og teknisk support fra Norge står i skarp kontrast til de andre tilbud, som regionerne kunne have valgt, og hvor reservehelikopteren ville blive placeret i Danmark – og være dedikeret til danske opgaver.
Samtidig henviser Liselott Blixt til det såkaldte akutudvalgs rapport fra 2012, hvor der lægges vægt på, at lægehelikopterne får adgang til teknisk støtte gennem placering ved en etableret lufthavn eller flyveplads.
”Med valget af den norske helikopterløsning indfries dette ønske ikke. Når akutudvalget i sine anbefalinger vedrørende placering af helikoptere netop har lagt vægt på betydningen af afstanden til teknisk støtte, anser ministeren det så for et problem, at reservehelikopteren og teknikerne tilknyttet de nye lægehelikoptere er placeret i Norge?”, lyder Dansk Folkepartis spørgsmål til sundhedsministeren.
Hviletidsbestemmelser begrænser indsatsmuligheder
Samtidig undrer Dansk Folkeparti sig over, at regionerne ikke har taget højde for hviletidsbestemmelserne.
”Når det forholder sig sådan, at Danske Regioner har valgt en akutlægehelikopterordning, som arbejder med 24 timers beredskab uden dagligt vagtskifte, kan ministeren da garantere, at det ikke går ud over patientsikkerheden, når akuthelikopternes mandskab i nogle situationer ikke må flyve på grund af hviletidsbestemmelserne, der betyder, at mandskabet skal have otte timers sammenhængende hvile, før de igen må flyve?”, spørger Dansk Folkeparti under henvisning til, at formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, i maj 2013 udtalte, at han var overrasket over, at lægehelikopteren i Region Midtjylland meget ofte måtte blive på jorden på grund af hviletidsregler, men at løsningen på problemet måtte ligge ude i fremtiden, når de tre akutlægehelikoptere fra oktober 2014 kommer til at dække hele landet.
Sundhedsminister Astrid Krag har bebudet, at hun vil drøfte problemerne med Danske Regioner, men at hun forventer at kunne besvare Dansk Folkepartis spørgsmål ultimo januar.