Efter alt at dømme bliver det ikke Trekantområdet, som skal aflevere en ambulance for at finansiere en ekstra ambulance på Fyn. Region Syddanmark havde ellers lagt op til, at nedlæggelsen af en ambulance i Kolding skulle finansiere en ekstra ambulance på Fyn, men efter massive protester fra blandt andet ambulanceredderne vil regionen finde finansieringen andre steder.
Onsdag skal politikerne i Region Syddanmark tage stilling til, om Fyn skal tilføres et ekstra ambulanceberedskab for at aflaste et presset præhospitalt beredskab. Oprindeligt ønskede regionen at finansiere det ekstra beredskab ved at nedlægge en ambulance i Kolding, da Trekantområdet har regionens bedste responstider.
Nu ser den plan imidlertid ud til at være skrinlagt. I stedet skal den ekstra ambulance på Fyn håndteres indenfor regionens samlede budget for det somatiske område. Fra 2018 skal merudgiften håndteres i forbindelse med de almindelige budgetforhandlinger, hvor der også skal ske en genberegningen af budgettet for regionens egen ambulanceoperatør, Ambulance Syd.
Responce-reddere: Skader ro og sikkerhed
Den nye kurs fra regionen kommer blandt andet efter protester fra ambulancceredderne i Responce, som varetager ambulancekørslen i Kolding. Fællestillidsmanden for Responce i Region Syddanmark, Stefan Fyhn Gregersen, har således peget på, at han ser med ”stor bekymring og megen forundring” på planerne om at nedlægge en ambulance i Kolding.
”Dette vil for vores vedkommende i Responce betyde, at vi endnu en gang skal foretage ændringer i vores daglige vagtsetup og dermed yderligere omvæltninger for de kolleger, som jeg og de øvrige tillidsrepræsentanter repræsenterer. Vi har langt om længe fået skabt en solid vagtplatform i vores område, hvor redderne efter længere tids pres og omrokeringer nu er nået til et punkt, hvor de fornemmer ro og sikkerhed i deres ansættelse og dagligdag”, skriver Stefan Fyhn Gregersen i en henvendelse til de syddanske politikere.
”Vi har i lang tid efterlyst ro og mere stabilitet omkring ambulancedriften i Region Syddanmark. Redderne i Responce har i den grad leveret en ekstraordinær indsats siden opstarten på den nye ambulancekontrakt, og nu skal vi endnu engang ud i en situation, hvor der sker ændringer. Det mener jeg på ingen måde er rimeligt og på ingen måde et udtryk for ro på området og sikkerhed for redderne”, lyder meldingen fra fællestillidsmanden.
”Jeg vil gerne appellere til, at der fra politisk side skabes en forståelse for, at der sidder mennesker i ambulancerne, som dag ud og dag ind er med til at hjælpe borgerne i alle mulige situationer, hvor de har behov for hjælp. Redderne i ambulancerne har behov for tryghed i deres ansættelse og jobsituation, hvis de skal kunne give tryghed videre til regionens borgere. En tryghed, som kun kan eksistere ved at redderne ved, at de har et job, der ikke risikerer at forsvinde i morgen, fordi der nu skal finansieres en ambulance andetsteds i regionen. Jeg skal nu igen ud og forklare mine kolleger, at der muligvis kommer ændringer og endda også nedskæringer, fordi man fra politisk side ønsker at fjerne et beredskab. Dette skaber på ingen måde den tryghed, som vi har behov for, og som jeg har set flere politikere udtrykke som et vigtigt og ønskeligt scenarie”, skriver fællestillidsmanden.
Politikerne tager stilling til det ekstra ambulanceberedskab onsdag eftermiddag.