Nye akutlægehelikoptere har ikke travlt

Den 1. oktober 2014 fik Danmark en landsdækkende akutlægehelikoptertjeneste, der består af tre helikoptere i døgnberedskab. Men indtil videre har de tre helikoptere ikke ligefrem haft travlt: I gennemsnit har hver helikopter under to flyvninger i døgnet. Det viser en opgørelse over helikopternes aktivitet i de første tre måneder.

I dag er der døgnbemandede akutlægehelikoptere i Billund, Ringsted og Skive. Og i løbet oktober, november og december har de tre helikoptere i alt haft 448 flyvninger – svarende til, at der i gennemsnit kun er fem flyvninger i døgnet fordelt på tre helikoptere.

Pris pr. flyvning: 71.000 kr.

Det er helikopteren i Ringsted, der med 174 flyvninger har haft mest travlt, mens helikopteren i Billund havde 130 flyvninger og helikopteren i Skive havde 144.

Fordelt på regioner er det især Region Midtjylland, som gør bruger af helikopterhjælpen; her var der 137 flyvninger. Herefter følger Region Sjælland med 120 flyvninger, mens Region Hovedstaden trak mindst på hjælpen fra luften med kun 35 flyvninger på de tre måneder.

Akutlægehelikopterne koster 127 mio. kr. om året. Hvis aktivitetsniveauet er stabilt, vil det svare til, at hver flyvning kommer til at koste ca. 71.000 kr.

Regioner: Vejret drillede

Hos de danske regioner, der står for driften af akutlægehelikopterne, hæfter man sig dog ved, at der var særlige vejrforhold i de tre måneder. November måneds tætte tåge generede således ifølge regionerne i lange perioder både trafikken på jorden og i luften. Luftfarten blev også ramt, og for regionernes akutlægehelikoptere i Ringsted, Billund og Skive betød det færre flyvninger, end forventet.

Akutlægehelikopterne er godt nok bygget og udstyret til at flyve i mørke og dårligt vejr, og Akutlægehelikopterne kan derfor – som andre fly – både lette og lande i lufthavne, selvom sigtbarheden er ringe. Men luftfartsregler tillader ikke, at akutlægehelikopterne lander uden for lufthavene i tæt tåge, heller ikke selvom der er tale om ”flyvende blå blink”.

Derfor mener regionerne også, at de nye helikoptere faktisk er kommet godt fra start. ”Vi er meget glade for at vi er kommet godt fra start, og kan sikre supplerende hjælp til de enkelte regioners kørende beredskaber. Der er skabt den helt rette ånd hos det flyvende mandskab på meget kort tid, og det er af stor betydning for den kvalitet som borgerne oplever, når helikopterne er i luften”, siger Svend Hartling, formand for styregruppen for regionernes akutlægehelikoptere.

Annonce