Fra i dag har borgere over 60 år ret til at fravælge forsøg på genoplivning ved hjertestop. Fravalget gælder kun for genoplivning, der foretages af sundhedspersoner, herunder ambulancereddere. Som førstehjælper skal man fortsat træde til og starte genoplivning, når man står over for et hjertestop. Det samme gælder for hjerteløbere, der kaldes ud.
Borgere over 60 år kan nu vælge, at de ikke ønsker at blive forsøgt genoplivet ved hjertestop af ambulancereddere, læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale.
Fravalget skal registreres på Sundhed.dk eller ved at indsende en papirblanket til Sundhedsdatastyrelsen. Der går syv kalenderdage, fra man har registreret sit fravalg på Sundhed.dk, til det gælder – og sundhedspersonalet dermed kan se oplysningen i it-systemerne. Denne løsning er valgt for at sikre, at der er tale om en velovervejet beslutning. Man vil til hver en tid kunne trække sit fravalg tilbage.
Sundhedspersonale får adgang til oplysninger
Når en patient har registeret et fravalg af genoplivningsforsøg, kan det ses i:
- De præhospitale patientjournalsystemer (PPJ)
- Alarmcentralernes disponeringssystemer
- Hospitalernes elektroniske patientjournalsystemer (EPJ)
- Plejesektorens omsorgssystemer
- De praktiserende lægers praksissystemer
- Sundhedsjournalen på Sundhed.dk
Hvis ambulancepersonale ikke kan få adgang, fordi PPJ er nede, kan der ringes til AMK-vagtcentralen for at tjekke, om patienten har fravalgt genoplivningsforsøg.
Hvis det ikke er muligt at afklare, om en patient, som ambulancen er på vej ud til, har registreret et fravalg, skal ambulancepersonalet forsøge genoplivning. Det gælder også, hvis det ikke er muligt at identificere patienten sikkert.
Ingen ændringer for hjerteløbere og andre førstehjælpere
Fravalget vil kun have betydning for sundhedspersoner, og kun, når der er adgang til patientens journal. For lægfolk – herunder førstehjælpere – vil et fravalg ingen betydning have. Som førstehjælper skal man fortsat træde til og starte genoplivning, når man står over for et hjertestop.
Hjerteløbere har ikke adgang til journalsystemer, og derfor kan de ikke selvstændigt imødekomme et registreret fravalg af genoplivningsforsøg. Hjerteløbere skal derfor altid forsøge genoplivning, hvis de er kaldt ud til et hjertestop.
Hvis AMK-vagtcentralen modtager et opkald om en borger, hvor f.eks. AMK-lægen vurderer, at der er tale om hjertestop, og borgeren har registeret et fravalg, skal der ikke sendes hjerteløbere ud. Hvis der er sendt hjerteløbere ud, og AMK-vagtcentralen først senere får sikker identifikation og information om, at patienten har registreret et fravalg, skal hjerteløberne kaldes tilbage.
Seks situationer, hvor genoplivning skal undlades
De nye regler om fravalg af genoplivningsforsøg blev vedtaget af et enigt Folketing i december 2023. De indebærer, at der nu er i alt seks situationer, hvor sundhedspersoner ikke skal forsøge genoplivning, selv om patienten har hjertestop:
- Når døden er helt åbenbar, eller den var forventet af lægen.
- Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
- Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
- Når patienten selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
- Når patienten selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
- Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og patienten er vurderet varigt inhabil.