Når ambulancereddere i Nordjylland behandler patienter, vil de fremover kunne bruge et videokamera, hvis de ønsker vejledning fra en læge. 10 ambulancer og en akutlægebil får nemlig installeret et avanceret videokamera med trådløs forbindelse, og hvis patienten samtykker, kalder redderen op til en akutmodtagelse, akutlægebilen eller anden sygehusafdeling, og lægen kan så vurdere patientens tilstand.
“Det er et teknologisk fremskridt, som vi ikke kender til andre steder. Det er altid bedre at kunne se patienten og vurdere, end at lytte til en overlevering fra ambulanceredderen. Med video kan en læge give en patient en bedre behandling end hidtil, og vi venter os et positivt resultat af projektet”, siger Poul Anders Hansen, der er præhospital leder i Region Nordjylland.
Også akutlægebilen i Aalborg, som dækker hele Nordjylland, vil få gavn af det nye udstyr, mener overlæge Marianne Toftegaard. “I akutlægebilen kan videotransmission fra en ambulance være en hjælp til prioritering af flere samtidige ture, og det kan også afgøre, om vi skal køre til en patient langt væk. Brug af video kan formentlig blive en naturlig del af hverdagen”, siger Marianne Toftegaard.
Regionen har fået 1,5 mio. kr. til projektet fra den forrige regerings akutpulje. Pengene bliver brugt til et forsøgsprojekt med installation af video i 10 ambulancer og TV-modtagestationer på akutsygehusene i Region Nordjylland og andre udvalgte afdelinger. Akutlægebilen i Aalborg får både videokamera og modtagestation.
De 10 ambulancer, som får kameraer, vil være ambulancer i yderområder som Thy-Mors, Jammerbugt, Mariagerfjord, Vesthimmerland og Skagen.
Ambulanceredderne vil få en kort instruktion i brugen af udstyret, men det er ganske ligetil, fortæller Falcks ambulancechef, Kjeld Brogaard. “Med videokameraet i hånden trykker redderen på en knap for den afdeling, han vil ringe op til. På et ulykkessted eller ved afhentning i hjemmet vil videoudstyret give redderne en endnu større faglig sikring i deres arbejde”, siger Kjeld Brogaard.
Videokameraet har ikke mindre end fem SIM-kort installeret, og ved at anvende flere teleselskaber sikres det, at videosignalet så vidt muligt går igennem fra alle egne af regionen.
Projektet varer i et år, hvorefter det bliver evalueret af Aalborg Universitet.