83 gange i løbet af de sidste seks måneder har borgere i Hundested ringet 112 på grund af en ulykke og de fleste gange har nødbehandlerne fra Hundested Brandvæsen været først på pletten. For seks måneder siden måtte borgerne vente på, at ambulancen fra Frederiksværk kom frem, når der pludselig opstod en ulykke. Og der kan være lang ventetid.
I 2005 blev ambulancen alarmeret til en ulykke eller et sygdomstilfælde i Hundested 435 gange. I 93 tilfælde tog det ambulancen over 15 minutter at nå frem. I 50 tilfælde tog det mere end 20 minutter. I gennemsnit var ambulancerne fremme efter 12,2 minutter. Akutbilen kan have været fremme hurtigere. “Vi kan altid være lynhurtigt fremme, fordi vi er i området i forvejen. Og hastigheden er ofte afgørende”, siger beredskabschef Jens Bang til Frederiksborg Amts Avis.
Det er baggrunden for, at Hundested Brandvæsen i marts fik en ny opgave, nemlig at køre ud i ulykkestilfælde. Så når man ringer 112, bliver brandfolkene tilkaldt samtidig som Falck. Og ofte er brandfolkene fremme på få minutter. “Det er en modbydelig situation, at der går lang tid, før ambulancen kommer. Der er måske en, der bløder kraftigt, og så er det betryggende, at der kommer nogen hurtigt”, siger Jens Bang. “Vi skal lave livreddende førstehjælp. Og så kommer der nogen bagefter, som er uddannet til de finere ting. Men det hjælper jo ikke, hvis den tilskadekomne ikke har trukket vejret i 20 minutter”, siger beredskabschefen til Frederiksborg Amts Avis.
Hos Falck i Frederiksværk fortæller man, at der er et udemærket samarbejde med Hundested Brandvæsen. Men udrykningsleder Tommy Nielsen er ikke sikker på, at brandfolkene redder liv. “De er med til at skabe en tryghed for borgerne, fordi de kommer først, men om de er livreddende eller ej, det kan jeg ikke vurdere”, siger han.
Brandfolkene rykker ud ved ulykker, men ikke ved sygdom. Det vil sige, at brandfolkene må rykke ud og behandle for hjertestop med deres hjertestarter, hvis der er sket en trafikulykke eller en anden pludselig opstået situation. Men falder en Hundestedborger om på gaden på grund af hjertetilfælde, blodprop eller en anden akut sygdom, har brandvæsenet ikke lov til at forsøge at hjælpe.
Står det til Hundesteds borgmester, Hans Schwennesen (S), skal brandfolkene rykke ud meget oftere fremtiden. “Det vi har været igennem indtil nu, er et tydeligt bevis på, at vi har gjort det rigtigt. Og det skulle gerne ende sådan, at brandvæsenet også får lov at køre ud ved sygdomstilfælde. Jeg håber, vi får lejlighed til at fortsætte, for vi bør ikke kaste det væk. Brandvæsenet er først på prikken, og det skaber tryghed for borgerne”, siger Hans Schwennesen til Frederiksborg Amts Avis.
I den nærmeste fremtid skal medlemmerne af sammenlægningsudvalget blive enige om, hvordan beredskabet skal organiseres i den nye kommune.