I ni af de største byer i Region Syddanmark ændres der i den kommende tid væsentligt på sammensætningen af ambulanceberedskaberne. I dag har byerne en blanding af døgnberedskaber og effektive beredskaber, men aktivitetsniveauet er så højt, at regionen har besluttet, at de fremover kun skal have effektive beredskaber.
Med et døgnberedskab er ambulanceredderne på arbejde 24 timer ad gangen, men i den periode er der begrænsningen på, hvor mange timer ambulancen må anvendes. Denne type beredskab er mest velegnet i mindre byer, hvor der typisk er få udrykninger om aftenen og natten. Med et effektivt beredskab er vagterne for redderne derimod kortere – f.eks. 12 timer – men til gengæld er der (bortset fra pauser) ikke begrænsninger på, hvor mange timer ambulancerne kan anvendes.
I Region Syddanmark er det politisk besluttet, at man vil ændre på sammensætningen af døgnberedskaber og effektive beredskaber, således at der som udgangspunkt ikke længere anvendes døgnberedskaber på stationer, hvor der er et højt aktivitetsniveau i ambulancetjenesten. En station anses for at have et højt aktivitetsniveau, hvis der er behov for mere end to ambulanceberedskaber i byen.
Kortere driftstid – men øget opgavetid
Det ændrede sammensætning får betydning for ni ambulancestationer i regionen, der alle overgår til kun at have effektive beredskaber:
- Svendborg går fra ét effektivt beredskab til fire.
- Odense C og Odense S går fra fire effektive beredskaber til otte.
- Esbjerg går fra to effektive beredskaber til fire.
- Aabenraa går fra to effektive beredskaber til fem.
- Sønderborg går fra ét effektivt beredskab til tre.
- Vejle går fra tre effektive beredskaber til fem.
- Kolding går fra tre effektive beredskaber til fem.
- Fredericia går fra ét effektivt beredskab til tre.
De effektive beredskaber vil blive sammensat med forskellige vagtformer, og samlet set betyder ændringen, at de ni byers ambulancer fremover går fra at være bemandet i 5.330 timer til at være bemandet i 4.778 timer. Til gengæld stiger den tid, hvor ambulancerne rent faktisk kan anvendes, fra 3.662 timer til 4.778 timer.
Ændringerne forventes at være fuldt indfaset, når regionens nye kontrakt med Falck træder i kraft den 1. september 2025.