Mangler at finde finansiering til omlægning fra døgnvagt til effektiv vagt

Foto: Jens Wognsen

Region Syddanmark er i gang med et stort projekt, hvor ni større ambulancestationer går fra døgnberedskaber til effektive beredskaber. I Falcks dækningsområde er ændringen indarbejdet i en ny kontrakt, men i Ambulance Syds område mangler regionen stadig at finde finansiering til ekstraudgiften på ca. 4,5 mio. kr. I 2025 er der dog fundet en midlertidig finansiering.

På ni af de største ambulancestationer i Region Syddanmark ændres der i den kommende tid væsentligt på sammensætningen af ambulanceberedskaberne. I dag har stationerne en blanding af døgnberedskaber og effektive beredskaber, men aktivitetsniveauet er så højt, at regionen har besluttet, at stationerne fremover kun skal have effektive beredskaber.

Der vil fortsat være det samme antal ambulancer, men vagtformerne ændres, så der samlet set vil være 552 færre driftstimer pr. uge (tid hvor ambulancerne skal stå til rådighed), men til gengæld 1.116 flere opgavetimer pr. uge (tid hvor ambulancerne må bruges).

Giver nogle besparelser – men flere ekstraudgifter

Ændringerne i Trekantområdet træder i kraft pr. 1. september 2025 i forbindelse med ny kontrakt med Falck. Merudgifter hos Falck ved ændrede vagtformer er indarbejdet i Falcks tilbud, som samlet set også var 8 mio. kr. dyrere end nuværende kontrakt.

I Ambulance Syds områder er ændringerne planlagt til at træde i kraft 1. maj 2025. Her er det estimeret, at der i forbindelse med overgangen til effektiv vagtform vil være en samlet merudgift på ca. 4,5 mio. kr. årligt:

  • 2,4 mio. kr. til kompensation for arbejde i to-holdsskifte. Ambulancepersonale, der arbejder på effektive vagter, skal således ifølge overenskomsten kompenseres for 3/37 timer pr. vagt i tidsrummet kl. 19.00 – 07.00. Denne kompensation finder ikke sted for ambulancepersonale, der kører døgnvagt.
  • 2,3 mio. kr. til kompensation for søn- og helligdagsarbejde. Ambulancepersonale på effektive vagter kompenseres ifølge overenskomsten for arbejde på søn- og helligdage med 56 timer årligt. Denne kompensation sker ikke for personale, der kører døgnvagt. Da flere medarbejdere skal overgå fra døgnvagt til effektiv vagt, stiger udgifterne til kompensation.
  • 1,8 mio. kr. til lokalaftale til fastholdelse af medarbejdere. Ambulance Syd har på baggrund af rekrutteringsudfordringer på effektive vagtformer indgået lokalaftale om et personligt tillæg ved arbejde på skiftehold. Ved omlæggelse af vagter vil flere medarbejdere være omfattet af denne aftale.
  • Besparelse på 1 mio. kr. ved reduktion i antallet af områderedder-døgn. Der er i overenskomsten beskrevet mulighed for ansættelse af områdereddere. Disse kan afløse på fire stationer. Da antallet af døgnvagter nedsættes, nedsættes behovet for afløsere, hvorfor der vil være en besparelse.
  • Besparelse på 1 mio. kr. ved mindre lønudbetaling ved effektivitet på mere end 11 timer på døgnvagt. Der forventes mindre overtidsbetaling ved aktivitet på mere end 11 timer på døgnvagter, når antallet af effektive vagter stiger.
  • Ukendt besparelse ved færre udgifter til løn til dækning under sygdom. Der er således efter regionens vurdering et besparelsespotentiale, når en sygemelding udløser 12 timers overarbejde (effektiv vagt) i stedet for 20 timer (døgnvagt). Størrelsen kendes ikke på nuværende tidspunkt.

Det forventes, at merudgiften i Ambulance Syd i 2025 kan afholdes inden for de samlede rammer hos Ambulance Syd og Præhospital Syd via en ekstraordinær overførsel af mindreforbrug fra 2024 til 2025.

Fra og med 2026 vil der dermed skulle findes varig finansiering.

Annonce