Lægehelikopter har brug for mere dansk personale

Den tysk-danske lægehelikopter i Nibøl har svært ved at opfylde præmisserne for at være et grænseoverskridende rollemodel. Siden 1. april 2005 har lægehelikopteren Christoph Europa 5 været udstationeret ved Nibøl sygehus, kun ca. 15 kilometer syd for den dansk-tyske grænse. Og denne grænse har helikopteren efterhånden krydset omkring 200 gange, siden den blev udnævnt til rollemodel for hele beredskabet i grænselandet. Men nu, to år efter, halter denne model for tysk-dansk redningssamarbejde stadig lidt.

“Hele projektet bliver jo støttet af de såkaldte Interregmidler fra EU. Og det var meningen fra starten af, at der skulle være en form for paritet med helst lige så mange danske som tyske læger”, fortæller lederen af helikopterstationen i Nibøl, Christoph Maier, til Flsnsborg Avis.

I øjeblikket råder lægehelikopter-projektet over en pulje på 23 læger, der skiftes til at være om bord på helikopteren, når den skal ud til et ulykke. “Indtil videre er der kun fire læger fra Danmark, der er med i puljen, og de fire er tyske eller tidligere tyske statsborgere, der nu er ansat på Aabenraa Sygehus”, tilføjer Maier.

Det private redningsselskab Deutsche Rettungs Flugwacht (DRF) i det sydtyske Filderstadt, der også står for luftredningen i den dansk-tyske grænseregion, kunne godt tænke sig flere læger fra Danmark på grund af helikopterens mange indsatser nord for grænsen – men det er ikke så nemt. “Der er åbenbart ikke ressourcer nok på de danske sygehuse, i hvert fald er det ikke lykkedes endnu at finde flere danske læger, der gerne vil være med i helikopteren”, siger lederen af helikoptertjenesten til Flensborg Avis. Men fra centralen i Filderstadt forsikrer man, at der arbejdes på sagen. Lægerne skal jo ikke gøre helikoptertjenesten gratis. “Lægerne er ikke fast ansat hos os, de får betalt ekstra for hver eneste dag, de er med på helikoptervagt”, siger Christoph Maier.

Christoph Europa 5 er bemandet med tre personer: En pilot, en læge og en redningsassistent. Sidste år blev helikopteren i alt tilkaldt næsten 1.000 gange. 657 af disse indsatser skete på grund af en akut nødsituation. I 72 tilfælde skulle akutlægen, der altid er med om bord på helikopteren, hjælpe en patient, der havde fået et hjertetilfælde. 79 andre patienter skulle transporteres hurtigst muligt til det nærmeste sygehus på grund af mistanke om en hjerneblødning. Ved over 10 procent af indsatsene, gik helikopterens flyvetur hen over grænsen til det sydlige Danmark for at hjælpe i en akut nødsituation. Helikopteren bliver også brugt til at flyve med sygehuspatienter, der har brug for en specialbehandling på en anden klinik. I 2006 skete det 262 gange. Helikopteren kan dog kun bruges i dagtimerne, da den har svært ved at lande i mørket.

Annonce