Socialstyrelsen i Sverige har kun modtaget i alt seks patientklager over det svenske firma Samariten, siden firmaet for 15 år siden fik en del af ambulancetjenesten i Stockholm – og det er en udmærket statistik, siger Staffan Blom, der er chef for den regionale tilsynsenhed i Stockholm. Ifølge Staffan Blom er der ikke nogen forskel på kvaliteten af Samaritens og danske Falcks ambulancekørsel i Sverige, hvor det danske firma har en omsætning, der er seks gange større end Samaritens.
Men for ti år siden fik Samariten nogle alvorlige skrammer i lakken, da tre medarbejdere offentligt anklagede ledelsen for at bruge ambulancer, der var i så dårlig stand, at de udsatte patienterne for livsfare, fortæller den tidligere redder i Samariten, Susanne Trygg, til P4 Sjælland.
“Det handlede om ambulancer, som ikke kunne starte. Andre ambulancer havde startforbud. Og en ambulance havde en bagdør, som ikke kunne åbne”, siger Susanne Trygg, som dog er overbevist om, at Samariten har lært af sin sorte fortid. Susanne Trygg og hendes to kolleger blev fyret, men vandt efter to et halvt års kamp sagen i arbejdsretten. Samariten blev dømt til at betale erstatning for uberettiget fyring – og efterfølgende vandt de tre fyrede reddere hele to svenske priser for at have forsvaret deres ytringsfrihed.
Ifølge Susanne Trygg førte sagen desuden til, at det i alle svenske ambulanceaftaler nu står sort på hvidt, at redderne har ret til at udtale sig offentligt om forholdene på deres arbejdsplads.