Da fodboldspilleren Niclas Jensen og TV-værten Ibi Støving kørte galt under optagelsen til programmet Zulu Djævleræs var den redningsmæssige indsats ikke i orden, og i værste fald kunne det have medført, at de begge skulle have tilbragt resten af livet i en kørestol. Det mener chefen for akutlægebilerne i Region Hovedstaden, overlæge Søren Loumann, der kritiserer, at personale fra Dansk Ambulance og Sygetransport hverken klippede taget af bilen eller anvendte spineboard.
Sikkerheden skulle ellers være i orden, når TV 2 og produktionsselskabet Nordisk Film fragter skare efter skare af kendte danskere til Nysumbanen i Nordjylland for at køre ræs. Det gør holdet bag programmet da også et stort nummer ud af at fortælle både deltagerne og BT, der var med ved optagelserne til det program, hvor ulykken indtraf. Men den behandling, som Ibi Støving og Niclas Jensen fik, da de kørte galt, var langt fra i orden. Og den kunne i værste fald have betydet, at de begge to skulle tilbringe resten af livet i en kørestol. Så klar er udmeldingen fra overlæge Søren Loumann, der er chef for akutlægebilerne i hovedstadsområdet.
Søren Loumann har set BT”s råoptagelser fra ulykken. “Den redningsmæssige indsats er ikke i orden. Den er ikke i overensstemmelse med de standarder, man forventer, når man kører motorløb under de her omstændigheder. Det er bekymrende”, siger overlægen, der forklarer, at brud på ryg og nakke let kan optræde efter et uheld som det, Niclas Jensen og Ibi Støving var i, og at man derfor skulle have skåret taget af bilen og båret dem ud, frem for at lade dem gå selv. Hvis de to djævleræsere havde haft skader på rygsøjlen, var de endt i en kørestol. “Konsekvenserne, hvis noget går galt, er så voldsomme. Og det er selvfølgelig derfor, at vi andre går meget forsigtigt til værks ved ulykker af denne karakter”, siger Søren Loumann til BT.
Også racerkørernes egen toplæge, unionslægen i Dansk Automobilsports Union, Lars Gano, erkender, at noget gik galt den dag på djævlebanen: “Man burde have klippet taget og taget dem ud den vej, lagt dem på et spineboard, fikseret dem som man skal og kørt dem ind til kontrol”, lyder dommen, da han ser optagelserne fra banen.
“Selvfølgelig har de ret, man gør ingen skade ved at klippe taget af, men jeg kunne mærke, at det ikke var uforsvarligt at tage hende ud, så det besluttede jeg at gøre”, siger Keld Frandsen, korpslæge i Dansk Ambulance og Sygetransport, der står for redningsarbejdet ved Djævleræs. Firmaet består af freelance-reddere, der har andet arbejde ved siden af. De bliver uddannet af Keld Frandsen.
Dennis Albrethsen, sikkerhedskoordinator ved Nordisk Film, siger, han stoler på Dansk Ambulance og Sygetransport, men anerkender, at der er noget at tale om efter episoden med Niclas Jensen og Ibi Støving: “Næste gang vil jeg tage en snak med dem og høre, hvad de har tænkt sig at gøre, når uheldet sker. Måske er der for mange kokke, det kan godt være”, siger han.