Selvom meldingen lød på fastklemte, var ambulancen et kvarter undervejs, da to biler onsdag morgen stødte sammen på Højstens Boulevard i Brøndby. Det oplyser beredskabsinspektør i Brøndby Kommune, Jan Riis. “Jeg var selv på uheldsstedet 2-3 minutter efter, at bilerne var stødt sammen, men det varede et kvarter, inden ambulancen fra Falck kom, selvom meldingen i første omgang gik på, at der sad fastklemte i bilerne. Hvis det havde været tilfældet, kunne det have været katastrofalt, at der gik et kvarter, før ambulancen nåede frem”, siger Jan Riis til Folkebladet.
Da Jan Riss efterfølgende spurgte ind til den lange ventetid, fik han at vide, at ambulancen var kommet helt fra Ballerup. “Nu viste det sig heldigvis, at uheldet ikke var så alvorligt, som den første melding kunne tyde på, men det vidste Falck jo ikke, da ambulancen blev sendt af sted fra Ballerup”, siger Jan Riis. “Godt nok har jeg som beredskabsinspektør en vis erfaring i at hjælpe, men det er ambulancefolkene, der har ekspertisen. Hvis det havde været mere alvorligt, kunne det have været helt afgørende, at ambulancen var så længe undervejs, for ved alvorlige ulykker er tiden en afgørende faktor”, fastslår Jan Riis, der undrer sig over, at der ikke blev sendt en ambulance fra Københavns Brandvæsen, som har station på Dæmningen i Københavns Kommune – 300-400 meter fra Hvidovre Kommune. “Jeg vil tro, at den kunne have været fremme på 2-3 minutter”, siger Jan Riis til Folkebladet.
Jan Riis understreger dog, at den første ambulance fra Falck som regel er temmelig hurtigt fremme. Derimod kan der ofte gå lang tid, før de følgende ambulancer når frem, hvis der er brug for mere end én ambulance. “Ambulance nummer to, tre og fire kan nogle gange være 20-25 minutter om at nå frem, og det er simpelthen for længe. Det virker som om, man hellere vil sende en af sine egne ambulancer langvejs fra end at kontakte konkurrenten, og det kan jeg ikke være tilfreds med”, siger Jan Riis. På et spørgsmål om, hvorvidt det er fordi Falck hellere vil tjene pengene selv ved at køre udrykningen, svarer Jan Riis: “Når du spørger så direkte, så må jeg sige ja. Men det er min helt personlige mening”, understreger Jan Riis.
Redningsleder hos Falck i Region Øst, Jørgen Fischer, siger, at Falck altid sender den nærmeste ambulance, når der er brug for hjælp. “I Københavnsområdet skal den første ambulance være fremme ved ulykkesstedet senest 6½ minut efter, at vi har modtaget alarmen (i gennemsnit, red.). Men det er klart, at hvis man skal bruge fem ambulancer i eksempelvis Stenløse, så sender man den nærmeste af sted først, og de øvrige ambulancer kan så godt være længere tid om at nå frem, fordi de kommer længere væk fra”, siger Jørgen Fischer, der afviser, at man fra Falcks side spekulerer i økonomi, når man kører udrykningen selv. “Jeg kan ikke sige, hvorfor der i det konkrete tilfælde ikke blev sendt en ambulance af sted fra Københavns Brandvæsen, men generelt kan jeg sige, at vi har samarbejdsaftaler med eksempelvis Københavns Brandvæsen. Hvis vi fra Falcks side ikke kan nå at være fremme i tide, beder vi dem om at køre – også selvom det så er dem, der tjener pengene på opgaven”, siger Jørgen Fischer til Folkebladet.
Beredskabsinspektør Jan Riis vil nu tage kontakt til både Københavns Brandvæsen og Falck for at finde ud af, hvorfor hjælpen i det konkrete tilfælde ikke nåede hurtigere frem.