Region Syddanmark har besluttet at oprette en akuthjælperordning, der dækker Martofte, Dalby, Mesinge og Rynkeby i Kerteminde Kommune. Akuthjælperne kan ligesom hjerteløberne træde til ved hjertestop, men de bliver – i modsætning til hjerteløberne – også tilkaldt ved drukneulykker, trafikuheld og andre situationer, hvor borgere har brug for akut førstehjælp.
I Region Syddanmark opererer man med to forskellige ordninger, hvor frivillige borgere kan bidrage med førstehjælp i akutte situationer.
I hele regionen er der således mulighed for at blive hjerteløber. Region Syddanmark er nemlig en del af TrygFondens landsdækkende Hjerteløber-ordning, hvor frivillige hjerteløbere bliver kaldt ud til hjertestop, hvis hjerteløberen er i nærheden af et hjertestop. Her er der intet krav om lokal forankring eller organisering. Førstehjælperne kan blot downloade en app, og så kan de blive kaldt ud af AMK-vagtcentralen i Odense.
I udvalgte områder kan borgerne imidlertid også blive akuthjælpere. Akuthjælperordningerne bliver oprettet i områder, hvor der er forholdsvis lang responstid for ambulancerne. Det er frivillige, der søger regionen om at oprette en lokal ordning. Akuthjælperne bliver typisk kaldt ud via app fra firmaet FirstAED. De bliver kaldt ud til en bredere type af hændelser end hjerteløberne.
Lokale borgere har taget initiativet
Den nyeste akuthjælperordning kommer til at dække Martofte, Dalby, Mesinge og Rynkeby i Kerteminde Kommune. Det har regionsrådet i Region Syddanmark besluttet. Oprettelsen af den nye akuthjælperordning sker på baggrund af en henvendelse fra en initiativgruppe med tre lokale borgere. Akuthjælperordningen i Kerteminde Kommune bliver den 23. akuthjælperordning i Region Syddanmark.
”Det er jo fantastisk, at der er lokale kræfter, der tager initiativet. Akuthjælpeordningerne er organiseret sådan, at de kræver en vis lokal forankring. Er den på plads, og kan vi se, at der kan være et behov, så bakker vi gerne op”, siger Mads Skau (V), der er formand for Præhospitalsudvalget i Region Syddanmark.
Rykker ud til alle A-kørsler
Akuthjælperne bliver kaldt ud til alle A-udkald til ambulancetjenesten. Det vil sige situationer, hvor mennesker er i risiko for at miste livet eller førligheden, og hvor ambulancerne kører med sirener og blink. De hændelser, som akuthjælperne kommer ud til, kan have meget forskellig karakter. Derfor er det også et krav, at akuthjælperne skal have et opstartskursus på 12 timer og et årligt repetitionskursus.
Initiativtagerne vil informere ud via lokale medier om muligheden for at blive akuthjælpere og indkalde til et informationsmøde.