I november 2011 offentliggjorde Sundhedsstyrelsen nye nationale anbefalinger om placering af hjertestartere. En af anbefalingerne lød på en mobil- eller internetbaseret applikation, så der er nem adgang til oplysninger om, hvor hjertestarterne hænger. Nu er en gratis app til iPhone klar, men det er dog ikke meningen, at den skal bruges i akutte situationer.
Det er TrygFonden, som har udviklet app’en TrygFonden Hjertestart, der er en mobil udgave af hjemmesiden Hjertestarter.dk. På hjemmesiden, som blev etableret i 2006, kan man blandt andet lære, hvordan man yder hjertelungeredning, og man kan registrere sin hjertestarter, så alle kan se, hvor den nærmeste er placeret. Nu kan alle oplysningerne så tages med i lommen – og målet er, at det med tiden bliver en vane for danskerne at orientere sig om hjertestarternes placering.
”TrygFonden Hjertestart gør det nemt at se, hvor der hænger hjertestartere, og den er således et nyttigt værktøj til at orientere sig, når man færdes i områder, hvor man ikke er kendt. På den måde håber vi, at applikationen er med til at øge danskernes opmærksomhed på hjertestarternes placering, på samme måde som man f.eks. orienterer sig om nødudgange i et fly eller på et hotel”, siger Grethe Thomas, der er projektchef for TrygFondens akutindsatser.
Det er ikke meningen, at man skal anvende app’en, hvis man bliver vidne til et hjertestop. ”Det er vigtigt at understrege, at man i en akut situation aldrig må begynde at lede efter hjertestartere på mobilen. Man skal i stedet ringe 112, hvor det sundhedsfaglige personale på AMK-vagtcentralerne kan guide i hjertelungeredning og oplyse om, hvor den nærmeste hjertestarter hænger. Applikationen er altså udelukkende til brug, når man vil orientere sig”, siger Grethe Thomas.
Potentiale til at redde flere liv
Siden 2011 har landets AMK-vagtcentraler haft adgang til en avanceret version af hjertestarterkortet på Hjertestarter.dk, så de kan henvise vidner til hjertestop til den nærmeste hjertestarter. Og der er et stort potentiale for at redde flere liv med den løsning, mener Freddy Lippert, der er direktør for Region Hovedstadens akutberedskab.
”Vi ved, at hjertestartere sjældent tages i brug af vidner til hjertestop, og det er sandsynligvis først og fremmest fordi, at de ikke er klar over, hvor hjertestarterne hænger. Med AMK-Vagtcentralernes adgang til hjertestarterkortet, samt registrering af hjertestarterne i Danmark er der et stort potentiale for, at vi fremover kan redde flere liv”, siger Freddy Lippert og fortsætter:
”Derfor er det vigtigt, at ejere af hjertestartere registrerer dem på Hjertestarter.dk. En hjertestarter gavner jo kun, hvis man ved, hvor den hænger, og det bør så vidt muligt være et sted, hvor den er tilgængelig hele døgnet”.
Der er registreret flere end 6.400 hjertestartere på Hjertestarter.dk, men det skønnes, at der er solgt dobbelt så mange hjertestartere i Danmark.