I dag er det slut for landets sidste kommunale ambulancetjeneste

Hovedbrandstationen i København.

Når dagens vagt slutter hos Hovedstadens Beredskab, så markerer det også afslutningen for landets sidste kommunale ambulancetjeneste. Siden 1898 har København haft kommunale ambulancer, men nu overgår de til Region Hovedstaden. Indenfor de seneste år er også de kommunale ambulancetjenester i Gentofte og Roskilde lukket, men alligevel drives flere ambulancer i dag i offentligt regi end nogensinde før.

Efter et tabt udbud har det fælleskommunale Hovedstadens Beredskab haft store problemer med at bemande det antal ambulancer, som den nuværende kontrakt med Region Hovedstaden kræver. Konsekvensen er blevet, at Hovedstadens Beredskab og Region Hovedstaden har indgået aftale om, at regionen hjemtager ambulancekørslen pr. 1. juni 2022.

Ambulancetjenesten i Hovedstadens Beredskab er en videreførelse af ambulancetjenesten hos Københavns Brandvæsen, der startede i 1898, og hos Frederiksberg Brandvæsen, hvor ambulancerne startede op i 1901. Dengang som hestetrukne ambulancer. Siden da er det blevet til ca. 4,8 mio. ambulanceudrykninger.

Når tirsdagens vagt slutter, overgår 169 ambulancereddere til Region Hovedstaden, der også frem til 1. februar 2023 låner både ambulancer og stationer fra Hovedstadens Beredskab. Også 50 reddere, der både indgår i ambulancetjenesten og brandtjenesten, fortsætter indtil videre med den delte tjeneste, hvorefter de fra 1. februar 2023 fuldt ud overgår til brandtjenesten i Hovedstadens Beredskab.

Sidste kommunale ambulancetjeneste

I 2008 opgav Gentofte Brandvæsen sin ambulancetjeneste, som overgik til Falck, mens Roskilde Brandvæsen i 2016 mistede kontrakten med Region Sjælland og derefter lukkede ambulancetjenesten. Herefter var Hovedstadens Beredskab den eneste kommunale ambulancetjeneste.

Trods lukningen af den sidste kommunale ambulancetjeneste, så drives flere ambulancer end nogensinde før i offentligt regi. Det skyldes, at alle regioner – i større eller mindre grad – har hjemtaget ambulancekørsel, der tidligere er blevet varetaget af private eller kommunale ambulancetjenester.

Annonce