Den jyske akutlægehelikopter i Karup er døgnbemandet – men jævnligt er den alligevel ikke klart til assistance døgnet rundt. Det skyldes, at piloten og redderen på helikopteren maksimalt må have en effektiv arbejdstid på 14 timer. Overstiges de 14 timer, så skal helikopterens mandskab have en hvileperiode på mindst otte timer. Siden etableringen har helikopteren i Karup været ude af drift på grund af hviletidsreglerne 29 gange – senest i forbindelse med en tragisk drukneulykke, hvor helikopteren måtte blive hjemme.
Akutlægehelikopteren i Karup blev etableret den 1. juni 2011, og ordningen er etableret som et døgnberedskab, hvor der er mandskab på vagt døgnet rundt hele året. Men på trods af, at helikopteren altså er i beredskab 24 timer pr. døgn, så er akutlægehelikopteren stadig underlagt nationale og internationale regler om luftfart. Disse regler omfatter blandt andet hviletidsbestemmelser, der har til formål at højne sikkerheden.
Bedre bemanding vil koste 10 mio. kr.
Det følger af hviletidsbestemmelserne, at såfremt piloten og redderen på helikopteren har haft en effektiv arbejdstid over 14 timer, så skal arbejdstiden afsluttes og efterfølges af en hvileperiode på minimum otte timer. Akutlægehelikopteren har samlet været ude af drift på grund af hviletid 29 gange siden juni 2011.
Ifølge de to regioner, der har ansvaret for akutlægehelikopteren i Karup, skal SOS International, som driver helikopteren, ikke stille med en ny besætning, når hviletidsreglerne fører til, at beredskabet må nedlægges. SOS International vurderer, at en bemanding, der sikrer et reelt døgnberedskab, vil koste ekstra 10 mio. kr. om året, hvortil kommer engangsudgifter til uddannelse, træning og ombygning af basen.
Ingen helikopter til drukneulykke
Det seneste tilfælde, hvor lægehelikopteren ikke kunne assistere på grund af hviletidsbestemmelserne, var ved en tragisk drukneulykke i Farsø tidligere på måneden. Her omkom er to-årig pige, da hun druknede i en swimmingpool på en campingplads.
På det tidspunkt havde lægehelikopteren imidlertid været i indsats 14 timer den dag, og derfor måtte den blive på jorden. Der er dog ikke nogen indikationer af, at en indsats fra akutlægehelikopteren kunne have reddet den to-årige.