Hurtige ambulancer i Region Syddanmark

Ambulancerne i Region Syddanmark er fortsat hurtigere fremme end krævet i kontrakten mellem Region Syddanmark og Falck. I 3. kvartal 2011 var den gennemsnitlige responstid i alle de fire delområder, hvor responstiden opgøres, således markant lavere end kravet. Bedst ser det ud i Sønderjylland, hvor regionen kræver, at ambulancerne i gennemsnit er fremme efter 9,8 minutter, men i 3. kvartal var de fremme allerede efter 8,4 minutter.

Region Syddanmarks stiller i kontrakten med Falck krav til den gennemsnitlige responstid for samtlige ambulancekørsler med udrykning – det vil sige alle kørsler i kategori A (livstruende tilfælde) samt de kørsler i kategori B (alvorlige, men ikke livstruende, tilfælde), som køres med udrykning. Responstiden opgøres på årsbasis og fordelt på fire delområder.

I delområde Fyn er kravet en gennemsnitlig responstid på 7,9 minutter, men i 3. kvartal var ambulancerne fremme efter 7,5 minutter. I delområde Sydvestjylland var den gennemsnitlige responstid på 8,2 minutter, mens kravet er 8,6 minutter. I delområde Trekantsområdet skal ambulancerne være fremme efter 7,9 minutter, men de var i gennemsnit fremme efter 7,2 minutter. Og bedst ser det altså ud i delområde Sønderjylland med en gennemsnitlige responstid, som var 1,4 minutter bedre end krævet.

Hvis responstiden opgøres pr. kommune, var det i 3. kvartal Fredericia, som havde de hurtigste ambulancer med en gennemsnitlig responstid på 6 minutter – efterfulgt af Odense (6,3 minutter), Esbjerg (6,43 minutter) og Nyborg (7,17 minutter).

I den anden ende af listen er det borgerne i Langeland Kommune, som må vente længst på ambulancen. Her er den gennemsnitlige responstid 11 minutter. Langeland følges af Varde (10,97 minutter), Fanø (10,93 minutter – men øen havde kun én udrykning i 3. kvartal) og Vejen (9,67 minutter).

I øvrigt viser tallene også, at næsten hver tredje ambulanceudrykning på Langeland havde en responstid på over 15 minutter, mens det i Odense Kommune kun var 0,41 % af ambulancerne, som ikke var fremme efter 15 minutter. Som de eneste kommuner havde Kolding og Svendborg ikke en eneste ambulanceudrykning, hvor responstiden oversteg 20 minutter.

Annonce