Hjertestarterdag: Vi skal have lighed i chancen for at overleve hjertestop

Chancen for at overleve et hjertestop uden for hospital er ikke lige stor alle steder i Danmark. F.eks. er overlevelseschancen mindre i almennyttige boligområder og i områder, hvor det tager længere tid for ambulancen at nå frem. I dag er det Hjertestarterdag, og Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden sætter fokus på lighed i chancen for at overleve hjertestop.

I Danmark er der gennem de seneste 20 år skabt en nation af førstehjælpere, så tre ud af fire personer, der falder om med hjertestop uden for hospital, i dag får hjælp, inden ambulancen ankommer.

Samtidig er overlevelsen efter hjertestop firedoblet, og de fleste hjertestopoverlevere vender tilbage til et godt liv. Men forskning viser, at folk i almene boligområder – også de unge under 30 år – har mindre chance for at overleve hjertestop, og der er flere steder i landet, bl.a. i de tyndt befolkede områder, hvor det tager længere tid for ambulancen at nå frem.

”I nogle områder af landet er der langt til den nærmeste hjertestarter og færre mennesker, som kan træde til med hjælp, inden ambulancen når frem. Men for hvert minut der går, inden den livreddende førstehjælp sættes i gang, falder chancen for overlevelse. Skal chancen for at overleve hjertestop øges i de mere udsatte områder af landet, skal vi derfor have opsat flere hjertestartere, hvor forskningen viser, at der i dag er for få, og hvor risikoen for hjertestop er forhøjet. Samtidig skal vi have endnu flere klar til at træde til i netop disse områder”, siger Fredrik Folke, der er professor ved Københavns Universitet, forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab og overlæge i kardiologi på Herlev Hospital.

Engagerede borgere kan hjælpe et presset sundhedsvæsen

I Dansk Råd for Genoplivning, der repræsenterer 23 medlemsorganisationer og arbejder for, at flere overlever hjertestop og stroke til et godt liv, ser man også et stort potentiale i at engagere civilsamfundet i indsatsen for at skabe større lighed inden for behandling og overlevelse efter hjertestop uden for hospital.

”Vi er meget begejstrede for, at frivillige som f.eks. TrygFondens hjerteløbere og andre mere lokale førstehjælpsordninger rundt om i landet stiller sig til rådighed og træder til ved hjertestop. Men det er vigtigt, at der også fra politisk hold kommer øget fokus på potentialet i at inddrage civilsamfundet. Borgerne har i de seneste år vist en stor vilje til at træde til som en ekstra ressource i akutte situationer. Det skal vi blive endnu bedre til at udnytte – særligt i de områder, hvor der er forhøjet risiko for hjertestop, og hvor det tager ambulancen lidt længere tid at nå frem”, siger Stine Strandkjær, der er direktør i Dansk Råd for Genoplivning.

Gratis introduktion til at redde liv på Hjertestarterdagen

Onsdag markeres Hjertestarterdagen for 12. gang i Danmark af Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden, og dagen er en oplagt anledning til at få en introduktion til livreddende førstehjælp og viden om, hvordan en hjertestarter fungerer.

”Jo flere gange man øver sig i at yde livreddende førstehjælp, jo bedre er man rustet til at træde til ved hjertestop. Og det kan redde liv. Derfor markerer vi igen i år den internationale Hjertestarterdag, hvor alle interesserede kan få en gratis introduktion til hjertelungeredning og brug af hjertestarter. Det håber vi, at mange vil benytte sig af. Og føler man sig inspireret til mere, opfordrer vi alle, der er klar til at træde til for andre, føler sig robuste nok og i øvrigt er over 18 år, til at blive hjerteløbere”, siger Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

Hjertestarterdagen markeres med flere end 65 gratis arrangementer rundt om i landet, hvor børn og voksne kan få en introduktion til hjertelungeredning og brug af hjertestarter og høre mere om, hvad man kan gøre for at medvirke til at redde liv ved hjertestop. Se listen over arrangementer her.

Annonce