Hjemmesygeplejersker er dygtige til at tage sig af kronisk syge samt folk, der er blevet udskrevet fra sygehuset. Men de er ikke klædt på til akutopgaver, og derfor kan den nye udrykningsordning i Varde, hvor hjemmesygeplejerskerne rykker ud til 112-alarmer, skabe falsk tryghed. Det mener Dansk Sygeplejeråd, som også fastholder, at udrykningsordningen ikke kan starte endnu, fordi der ikke er indgået de nødvendige aftaler.
Som et forsøg skal hjemmesygeplejersker sørge for hurtigere hjælp til akutte syge borgere i ydreområderne i Varde Kommune. Men sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, er ikke tilfreds med ordningen.
“Jeg frygter, at der bliver tale om falsk tryghed. Hjemmesygeplejerskerne er rigtig dygtige til det, de er ansat til, nemlig at tage sig af kronisk syge og folk, der bliver udskrevet fra sygehuset. De er derimod ikke ordentligt klædt på til akutopgaverne. Jeg er bange for, at forsøget bliver udbredt til andre områder, og at det bliver lidt af en sovepude, så akutberedskabet ikke bliver optimeret. Jeg ser heller, at beredskabet bliver udvidet til at omfatte en anæstsisygeplejersker i ambulancen,” siger næstformanden i Dansk Sygeplejeråds Kreds Syddanmark, Line Gessø Hansen, til Jydske Vestkysten.
Samtidig vil Dansk Sygeplejeråd indtil videre fraråde sine medlemmerne at deltage i udrykningsordningen. “Der er en masse vilkår, der ikke er på plads, bl.a. forsikringsspørgsmål, uddannelse og oplæring, og vi kan ikke acceptere, at vores medlemmer sendes ud til farlige opgaver uden at der ligger nogle helt klare aftaler med arbejdsgiveren om, hvordan de er beskyttet”, siger Line Gessø Hansen.
Tidligere har vagtlægerne i Region Sjælland afvist regionens ønske om, at de kunne indgå i det præhospitale beredslab. Det skete tilsvarende under henvisning til, at vagtlægerne ikke er uddannede til akutopgaver.