Omkring 60 hjemmeplejebiler indgår nu i det præhospitale beredskab i Frederikshavn Kommune. Kommunens hjemmeplejepersonale rykker nemlig fremover ud med hjertestartere som led i projektet Parat til Hjertestart, som Frederikshavn Kommune, Region Nordjylland, Hjerteforeningen og TrygFonden står bag.
Det kørende hjemmeplejepersonale udgør sammen med udstyret i 60 hjemmeplejebiler et nyt og fintmasket net, der fra Skagen i nord til Dybvad i syd skal dække kommunen med mobile hjertestartere. Målet er, at flere nordjyder i fremtiden skal overleve et hjertestop, fordi deres medborgere er parat til hjertestart – og inddragelsen af hjemmeplejepersonalet er en del af samarbejdsprojektet.
Hvert år er der ca. 50 tilfælde af hjertestop i Frederikshavn Kommune. Fra det øjeblik en person falder om med hjertestop, falder chancerne for, at personen overlever med 10 procent for hvert minut der går, inden nogen gør noget for at få hjertet i gang igen. Omvendt er chancerne for at overleve et hjertestop tre gange større, hvis medborgere træder til med hjertelungeredning og bruger hjeretstarter, inden ambulancen når frem.
“En person kan blive ramt af hjertestop hvor som helst, og tiden, indtil en lægeambulance kan være fremme, er kostbar. I nogle tilfælde vil en af kommunens hjemmeplejebiler være tættere på. Derfor er vi glade for, at hjertestartere fra i dag er klar i kommunens hjemmeplejebiler, og at hjemmeplejens medarbejdere er uddannet i at bruge dem”, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Lars Møller.
Fra AMK-vagcentralen i Region Nordjylland ser man frem til at afprøve det nye samarbejde: “Det er første gang i Danmark, dette set-up bliver afprøvet, og vi forventer, at hjemmeplejerne i flere tilfælde kan være fremme før ambulancen, fordi de er i nærheden. Og det er klart en fordel, da det handler om at komme i gang med hjertelungeredningen så hurtigt som muligt”, forklarer Jan Lindberg, der er leder af AMK-vagtcentralen.
Borgere skal lære førstehjælp
Men det er ikke kun hjemmeplejen, der spiller en vigtig rolle i projekt Parat til Hjertestart i Frederikshavn Kommune. Den enkelte borger er nemlig også en vigtig brik i overlevelseskæden, hvis en person rammes af hjertestop. Derfor opfordres Frederikshavn Kommunes borgere til at lære hjertelungeredning, så de ved, hvad de skal gøre, hvis de er vidne til et hjertestop.
“Det er bedre at gøre noget, end slet ikke at gøre noget, hvis man er vidne til et hjertestop, og dine hænder kan redde liv. Spørgsmålet er, om du ved hvordan? Målet for projekt Parat til hjertestart i Frederikshavn Kommune er at øge andelen, der reagerer, hvis de er vidne til et hjertestop”, siger projektleder for Parat til Hjertestart i Frederikshavn Kommune, Jyta Popik.
Registrering via mobiltelefon
Rent praktisk fungerer den nye udrykningsordning ved, at hjemmeplejepersonalet er udstyret med en mobiltelefon med indbygget GPS. Dermed er de – og deres position – synlige på Region Nordjyllands AMK-vagtcentral i Aalborg. Indløber der et opkald om hjertestop, kaldes de to nærmeste hjemmehjælpere ud.
“Vi er klar. De seneste måneder er gået med uddannelse og tekniske installationer i bilerne og opkobling til AMK vagtcentralen. Jeg glæder mig og ved, at de fleste af mine kolleger gør det samme, selv om det er en ny opgave, som er en stor mundfuld for mange af os. Men det er en trøst at vide, at det altid er bedre at gøre noget – og gøre det hurtigt – end ingenting at gøre. Tid og indsats betyder virkelig noget, når det gælder et hjertestop”, siger sygeplejerske Betina Markfoged.