En gruppe borgere i Broby og omegn har dannet en akuthjælpergruppe, som gerne vil hjælpe til ved alvorlig sygdom og tilskadekomst. Region Syddanmark har nu nikket ja til den nye akuthjælperordning på Fyn. Det er første gang, at regionen godkender en ny akuthjælperordning i et område, som har mindre end 15 minutter til en ambulancestation.
Regionsrådet i Region Syddanmark gav grønt lys til den kommende akuthjælperordning på Fyn på et regionsrådsmøde mandag.
Det er første gang, at regionsrådet godkender en ny akuthjælperordning i et område, som har mindre end 15 minutter til en ambulancestation, som ellers har været ét af kriterierne for at etablere en akuthjælperordning.
”Det er meget prisværdigt, at lokale ildsjæle i Broby og omegn ønsker at tage et medansvar i deres lokalområde, og det er også derfor, at vi bakker dem op i deres ønske om at etablere en akuthjælperordning. Vi bryder med de principper, vi tidligere har stillet op, og det er også derfor, at vi har besluttet, at akuthjælperordningen i Broby skal evalueres om halvandet år, for at finde ud af om behovet er der, og om ordningen giver den ønskede effekt”, siger formanden for Præhospitaludvalget i Region Syddanmark, Bente Gertz (S).
Havde 41 udrykninger med responstid over 15 minutter
I 2022 havde Region Syddanmark 267 ambulancekørsler med udrykning til en livs- eller førlighedstruende tilstand i Broby. I 226 af tilfældene, svarende til 84 pct., gik der under 15 minutter før ambulancen var fremme, mens der i 41 af tilfældene gik mere end 15 minutter.
Etableringen af en akuthjælperordning i Broby kommer til at koste ca. 55.000 kr. om året til uddannelse og udstyr.
I øjeblikket er der 25 akuthjælperordninger i Region Syddanmark. Akuthjælperordningen er ikke det samme som en hjerteløberordning. Akuthjælperne bliver således kaldt til mange flere forskellige hændelser end hjertestop, og de er uddannede i at give forskellige former for medicin.