I Region Syddanmark er servicemålet, at ambulancerne maksimalt må være ude af drift i 0,5 pct. af tiden. I Trekantområdet, hvor Falck står for ambulancekørslen, er nedetiden tæt på 0 pct., mens hos Ambulance Syd er nedetiden op til fem gange højere end servicemålet. Men efter at 350 ansatte hos Ambulance Syd har accepteret at arbejde op til 65 timer om ugen, så er der håb om, at nedetiden falder.
Region Syddanmark har fastsat et servicemål om, at ambulancerne maksimalt må være ude af drift 0,5 pct. af tiden. Servicemålet gælder kun for regionens egen ambulanceoperatør, Ambulance Syd, mens den eksterne leverandør – Falck – i stedet er omfattet af en bodsordning.
Hos Falck, der dækker Trekantsområdet, er nedetiden tæt på 0 pct. Værre ser det ud hos Ambulance Syd, der på Fyn har en nedetid på over 2,5 pct., mens den i Sønderjylland har passeret 2 pct. Bedst ser det ud i Sydvestjylland med omkring 1,25 pct. nedetid.
Længere arbejdstid skal løse problemet
Ifølge Ambulance Syd skyldes den høje nedetid generelt, at man siden 1. september 2022 har tilsikret, at der ikke sker overskridelser af 48-timers-reglen, samt at der er en del ubesatte stillinger. Den højere nedetid på Fyn skyldes, at det er i dette delområde, Ambulance Syd har flest ledige stillinger – og samtidigt har det højeste fravær.
Ambulance Syd er dog optimistisk i forhold til, at nedetiden nu vil falde. Fra 1. juli 2024 har det således været muligt for ambulanceredderne at fraskrive sig 48-timers-reglen, hvorefter de kan arbejde op til 65 timer om ugen. Indtil videre har 350 ansatte ved Ambulance Syd fraskrevet sig 48-timers-reglen.
Herudover har Ambulance Syd iværksat en fastholdelsesindsats for elever og medarbejdere, ligesom der satses på flydende beredskaber, hvor der kan flyttes rundt på beredskaberne, herunder at beredskaber fra Jylland kan flyttes til Fyn.