Et bidrag på 2 mio. kr. fra den offentlige Markedsmodningsfond skal nu gøre det muligt for det danske FirstAED – der er udviklet på Langeland – at udbrede systemet i Danmark og udlandet. FirstAED anvender smartphones til udkald af frivillige akuthjælpere, som rykker ud med hjertestartere, og nu skal systemet testes i finske Helsinki.
På Langeland har FirstAED over de sidste tre år været anvendt ved ca. 1.200 alarmudkald til akuthjælperne i Langelands Hjertestarterforening. Ved 89,1 pct. af alarmerne har der været mindst tre akuthjælpere til stede, og de har haft en hjertestarter med ved 99 pct. af alarmerne. Mediantiden til første akuthjælper hos patienten har været 04:09 minutter, og hjertestarteren er ankommet på 05:47 minutter.
Tilskud giver mulighed for udvidelse
Nu får FirstAED så en medfinansiering fra Markedsmodningsfonden på 2 mio. kr. Fondens formål er at fremme vækst, beskæftigelse og eksport i særligt de små og mellemstore danske virksomheder ved at medfinansiere, at nye innovative produkter og services bliver klar til markedet.
”Vi er meget stolte af de resultater, vi har opnået sammen med akuthjælperne fra Langelands Hjertestarterforening. Langeland er dog et lille område, og mange stiller spørgsmålstegn ved, om det også vil virke i en større by. Derfor er vi ekstremt glade for de 2 mio. kr. i økonomisk medfinansiering fra Markedsmodningsfonden, som gør en udvidelse af systemet mulig. Vi håber og forventer, at vi nu kan gentage erfaringerne fra Langeland og vise, at struktureret og organiseret udkald af akuthjælpere kan redde liv både på landet og i byerne”, siger Per Schorling fra FirstAED.
Skal sikre højere overlevelse i Helsinki
Første udenlandske by, hvor FirstAED rykker ind, bliver Helsinki. Med den økonomiske medfinansiering fra Markedsmodningsfonden bliver det muligt at tilpasse, teste og dokumentere systemet i et fuldskalaprojekt i den finske hovedstad. Og ambitionerne er store.
”I Helsinki har vi allerede en overlevelse efter hjertestop på 26,7 %, men baseret på international research og erfaringerne fra Langelandsprojektet, så stiler vi efter at opnå en endnu højere overlevelse”, siger Maaret Castrén, der er professor ved Karolinska Instituttet og chef for den akutmedicinske afdeling på Helsinki Universitetshospital.
”Vi vil arbejde sammen med den finske alarmcentral 112.fi og Finsk Røde Kors’ akuthjælpere om at vise, at hjælp tæt på kan gøre den afgørende forskel på liv og død. Vi vil vise, at alle, der kan give livreddende førstehjælp og bruge en AED, kan redde liv”, fortæller professoren.