Falck skal igen levere lyntests – regionerne fyrer SOS International

Siden månedsskiftet har SOS International haft ansvaret for lyntests i fire af de fem regioner. Men efter en kaotisk start på den nye aftale har regionerne i dag besluttet at fyre SOS International. I stedet overtager Falck igen opgaven i tre regioner, mens SOS International stadig skal lynteste i den sidste region i opsigelsesperioden, som er på 30 dage (Opdateret).

Efter et udbud vandt SOS International opgaven med at lynteste i alle regioner med undtagelse af Region Syddanmark, hvor opgaven gik til Carelink. Falck tabte udbuddet, da SOS Internationals pris var væsentligt lavere end Falcks.

Men siden aftalen trådte i kraft den 1. februar 2021, har kritikken mod SOS International været hård. Senest er det kommer frem, at selskabet ikke har skiftet engangshandsker mellem prøvetagninger, at prøverum ikke sprittes af, og at der er store problemer med oplæring af nye medarbejderne. Desuden har der været problemer med testcentrene, hvor der ikke har været adskillelse mellem ind- og udgange samt været dårlige adgangsforhold for bevægelseshæmmede.

Magtede ikke opgaven

Ifølge regionerne står det nu klart, at SOS International “ikke magter opgaven i det krævede omfang”, ligesom der er konstateret alvorlige brud på kvaliteten hos især deres underleverandør, Medicals Nordic / Charlottenlund Lægehus.

“Regionerne er på vegne af borgerne dybt skuffede over at SOS International svigter sine forpligtelser”, siger koncerndirektør i Region Midtjylland Anders Kjærulff.

Regionerne har derfor opsagt kontrakten med SOS International med 30 dages varsel og krævet, at SOS International øjeblikkeligt afbryder samarbejdet med underleverandøren Medicals Nordic. I opsigelsesperioden fortsætter SOS International med at tilbyde hurtigtest til borgerne i Region Hovedstaden, men virksomheden må udelukkende anvende eget personale til opgaven, da der ikke længere er tillid til underleverandøren.

Det er en betingelse fra regionernes side, at der omgående bliver rettet op på bl.a. hygiejneforhold. I modsat fald kan samarbejdet med SOS International stoppe inden opsigelsesvarslet udløb.

Midlertidige løsninger fra mandag

Parken i København åbner mandag som ekstra midlertidigt offentligt teststed. Copenhagen Group/Copenhagen Medical står bag, og virksomheden øger testkapaciteten i løbet af de kommende dage.

Region Midtjylland har derudover på vegne af regionerne indgået midlertidige aftaler med Falck, der i løbet af den kommende uge overtager hele testopgaven i Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Nordjylland. Som udgangspunkt bliver der i de fire berørte regioner mandag hurtigtestet fra de adresser og i de tidsrum, som regionerne allerede har meldt ud på hjemmesider m.m. Ændringer vil løbende blive offentliggjort de samme steder.

“Det vi har set fra SOS International har været under al kritik, og beslutningen om at stoppe samarbejdet er derfor den rigtige. Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at SOS ikke leverede på opgaven. Det er glædeligt, at Falck er klar til at overtage hurtigtest i Nordjylland. Jeg er sikker på, at nordjyderne får et trygt og kvalitetssikkert tilbud”, siger regionsrådsformanden i Region Nordjylland, Ulla Astman.

Regionerne er i dialog med regeringen og kommunerne for at finde ud af, hvordan opgaven med at lynteste borgere bedst muligt udbydes fremadrettet. I den forbindelse vil forskellige modeller blive overvejet. Et nyt udbud ventes at blive offentliggjort hurtigst muligt.

Direktør: Vi valgte en forkert underleverandør

Adm. direktør Niels Krag Printz fra SOS International mener, at problemerne skyldes, at SOS International har truffet et forkert valg af underleverandør:

“Vi påtager os ansvaret for at have valgt en forkert underleverandør. Vi har simpelt hen ikke været grundige nok med vores baggrundskontrol af virksomheden. Set i bakspejlet burde vi kun have budt ind på den del af opgaven, som vi selv kunne varetage med vores egne medarbejdere og processer. Det er dybt beklageligt, at samarbejdet med regionerne er blevet afbrudt efter så kort tid. Vi ville gerne bidrage til at løse denne store og vigtige samarbejdsopgave, men vi må også erkende, at med de forudsætninger der var for at løse opgaven, har vi været for ambitiøse”, siger han.

I opsigelsesperioden på 30 dage vil SOS International fortsat tilbyde hurtigtest til borgerne i Region Hovedstaden. I Nordjylland, Midtjylland og Sjælland vil SOS International i den kommende uge bistå Falck, som overtager opgaven i de tre regioner.

SOS International har ikke taget stilling til, om selskabet vil byde ind på opgaven igen i et nyt udbud. “Én ting ligger fast. Byder vi igen, vil vi kun byde ind på en del af opgaven, som vi selv kan levere med vores egne medarbejdere og arbejdsprocesser”, siger Niels Krag Printz.

Annonce