Falck har samme problemer som BIOS – i Sverige

Det er ikke kun BIOS, som har problemer med at skaffe nok personale til ambulancetjenesten. Og det er ikke kun BIOS, som søger at løse rekrutteringsproblemerne ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft. I Skåne står Falck med en udfordring, der på flere områder minder om BIOS’, efter af omkring 30 erfarne medarbejdere har forladt Falck, og her dækkes hullerne i vagtplanen nu af danske medarbejdere.

Falck varetager ambulancekørslen i en del af Region Skåne, som blandt andet omfatter byerne Malmö, Skurup, Svedala, Trelleborg og Höllviken. I Sverige skal ambulancerne bemandes med ambulancesygeplejersker, men indenfor det seneste år har omkring 30 erfarne sygeplejersker og fire ledende medarbejdere forladt Falcks skånske ambulancetjeneste. Og det giver store problemer med at få vagtplanen til at hænge sammen.

Kritik af brugen af danske medarbejdere

En anonym medarbejder fortæller til Skånska Dagbladet, at Falck i øjeblikket ”bløder kompetencer” – og at der ikke er nogen ledelse. Medarbejderen mener, at Falck har sænket kravene til nye medarbejdere i et desperat forsøg på at rekruttere nye folk.

Senest er Falck også begyndt at anvende danske medarbejdere, men det tiltag mødes med skepsis. ”Vi ved ikke rigtigt hvilken uddannelse, som de har”, siger den anonyme medarbejder, som påpeger, at ambulancefolkene arbejder i teams, hvor det er vigtigt at kende kollegaens kompetencer, og hvor det desuden er vigtigt, at kommunikationen er i top og ikke rammes af sproglige barrierer.

Tillidsmand frygter for patientsikkerheden

Tillidsrepræsentant Rickard Uppenberg bekræfter de mange opsigelser. Han fortæller, at der i øjeblikket kan opstå situationer, hvor ambulancer rykker ud med to helt nyuddannede medarbejdere. Og selv om Falck forsøger at undgå det, kan ambulancer også være bemandede med en nyuddannet svensker og en dansker, der ikke taler svensk. Rickard Uppenberg mener, at medarbejdernes manglende erfaring går ud over patientsikkerheden.

Hos Falck afviser man, at patientsikkerheden er i fare, men redningskorpsets svenske hovedkontor erkender, at personaleomsætningen i øjeblikket er højere end ønsket. Falck arbejder imidlertid på at løse problemet på både kort og langt sigt. Samtidig understreger Falck, at man sikrer sig, at danske medarbejdere, som gør tjeneste i Sverige, i tilstrækkelig grad kan kommunikere på svensk.

Annonce