Epilepsiforening: Vagtskifte var at spille hasard med patientens liv og helbred

Region Midtjylland og Falck spillede hasard med den 3-årige Mathildes helbred, da der blev gennemført et vagtskifte, mens Mathilde – der havde et epilepsianfald – og hendes mor i ambulance var på vej til sygehuset. Det mener Dansk Epilepsiforening, som er forarget over vagtskiftet og nu vil kontakte Region Midtjylland for at undgå gentagelser.

Den 3-årige Mathilde blev på grund af et langvarigt epilepsianfald hentet af en ambulance fra Falck. Pigen skulle sammen med sin mor til Skejby Sygehus’ akutte børnemodtagelse, men ambulancen gjorde undervejs holdt på Falck-stationen i Højbjerg, hvor der blev gennemført et vagtskifte, efter at redderne havde været på vagt i 12 timer. Selve vagtskiftet tog omkring fire minutter, hvortil kommer, at turen til Falck-stationen var en mindre omvej.

”Jeg er forarget”, siger Lone Nørager Kristensen, der er landsformand for Dansk Epilepsiforening. ”For nogle epilepsipatienter er epilepsianfald så langvarige og alvorlige, at akut medicinsk behandling, observation og lægehjælp er eneste løsning. Jo længere tid et anfald varer, jo højere er risikoen for alvorlige skader som f.eks. hjerneskader”.

Falck, der udførte ambulancekørslen for Region Midtjylland, har ikke ønsker at udtale sig om sagen, men henviser til Region Midtjylland. Har var meldingen i går, at ambulancekørslen var foregået helt efter bogen, og at ambulanceredderne i øvrigt har stor rutine i epilepsi.

”Det er en fuldstændig useriøs talen uden om”, siger Lone Nørager Kristensen. ”Der er så mange forskellige former for epilepsi, at selv læger ind i mellem kan have vanskeligt ved at skelne. Ved sjældne former for epilepsi er det ofte patienten eller patientens pårørende, der er de egentlige eksperter. Når personalet, som modtager Mathilde i børnemodtagelsen, til avisen udtaler, at Mathilde var i anfald, da hun ankom, er der ingen tvivl. Det var at spille hasard med Matildes liv og helbred ikke at køre hurtigst muligt til hospitalet. Det er sikkert rigtigt, at Falck har mange kørsler med epilepsipatienter, og at der derfor er en vis rutine. Men en vis rutine er ikke det samme som tilstrækkelig indsigt, og her burde Falck-redderne have lyttet til Mathildes mor, hvilket også støttes af hospitalets udsagn”, siger Lone Nørager Kristensen

Dansk Epilepsiforening vil på baggrund af sagen henvende sig til Region Midtjylland, fordi de mener, at den konkrete sag viser, at redderne ikke havde tilstrækkelig viden om epilepsianfald til at de kunne minimere den mulige risiko for patienten.

Annonce