Onsdag bliver den landsdækkende akutlægehelikopterordning udvides med en fjerde helikopter, der har midlertidig base ved Aalborg Lufthavn indtil den endelige base ved Saltum står færdig. Den nye helikopter kan med sin placering i den nordlige del af landet f.eks. skære ca. 20 min. af responstiden for en borger i Skagen eller på Læsø.
Den 2. januar 2019 kl. 12.00 begynder Danmarks fjerde akutlægehelikopter at flyve med patienter. Den supplerer de eksisterende helikoptere i Skive, Billund og Ringsted, som fløj ca. 3.600 gange i 2017. Den nye helikopter drives af Norsk Luftambulanse, som i forvejen driver de tre øvrige akutlægehelikoptere.
”Helikopterne stopper ikke ved regionsgrænsen, men flyver derhen, hvor der er et sundhedsfagligt behov. Helikopterens styrke er, at den kan komme hurtigt frem over store afstande. Hvis man på Mors falder om med en blodprop i hjernen, der er så stor, at den skal fjernes gennem et kateter, så kan helikopteren gøre forskellen mellem liv og død ved hurtigt at flyve patienten til Aalborg markant hurtigere end en ambulance ville kunne køre”, siger Ulla Astman, der er regionrådsformand i Region Nordjylland og næstformand i Danske Regioner.
Supplerer de 335 kørende enheder
Den landsdækkende akutlægehelikopterordning drives af regionerne i fællesskab. Regionernes AMK-vagtcentraler skal sikre, at de fire akutlægehelikoptere skaber synergi med den indsats, som de omkring 335 ambulancer, akutbiler og akutlægebiler leverer over hele landet.
”Helikopterne sikrer, at vi kan tilbyde den samme avancerede behandling til kritisk syge borgere, uanset om de bor i Vendsyssel eller rundt om hjørnet fra Rigshospitalet i København”, siger Ulla Astman.
Over 85 pct. af de patienter, som transporteres med akutlægehelikopter, behandles på landets fire store universitetshospitaler i Odense, Aarhus, Aalborg og København, der fungerer som traume- og akutcentre.
Det kommer til at koste ca. 45 mio. kr. om året at udvide med den ekstra helikopter.