Selv om ambulancereddere har vagter på 12-13 timer, hvor de håndterer syge mennesker og kører meget hurtigt gennem byen i tonstunge ambulancer, så har de ikke mere end 30 minutters pause. Og det er endda en pause, der kan blive afbrudt, hvis der kommer en akut ambulancetur. Det er urimeligt, skriver Andreas Keil, der er fællestillidsmand i Hovedstadens Beredskab, i dette debatindlæg.
Af Andreas Keil, fællestillidsmand i Hovedstadens Beredskab og medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune for Socialdemokratiet
En ambulanceredder har årligt kontakt med ca. 1.000 patienter, og har effektive vagter på mellem 12-13 timer. De håndterer syge mennesker, og kører meget hurtigt igennem byen i tonstunge ambulancer.
Alligevel har mange offentlige ambulancereddere umiddelbart ikke krav på mere end 30 min. pause, og det er vel at mærke en pause, der kan blive afbrudt, hvis der kommer en akut ambulancetur. Det sker også, at ambulanceredderne ikke kan få deres retmæssige pauser grundet stort pres på kapaciteten af ambulancer.
Jeg mener det er fuldstændig urimeligt, at ambulanceredderne i 2021 skal kæmpe for retten til at holde pause!
Vi har køre- og hviletidsregler for lastbilchauffører af sikkerhedsmæssige årsager, men de regler gælder ikke for ambulanceredderne. På den baggrund risikerer vi at have trætte og sultne reddere kørende rundt i store biler i tætbefolkede byer, som skal have overskud til at håndtere akutte, kritiske situationer.
Ville man overlade sit barn eller anden pårørende til en pilot, som var træt, sulten og allerede havde fløjet i flere timer uden pause?
Øget risiko for fejlbehandling
Hvis ambulanceredderne ikke får ordentlige pauseforhold, mad og drikke, så øges risikoen for fejlbehandling og trafikulykker, og det kan vi på ingen måde tilbyde borgerne eller ambulanceredderne.
Hvis man i Danske Regioner mener, at en 20 min. spisepause er nok på en 12-13 timer lang effektiv vagt, så viser det tydeligt, hvor langt fra virkeligheden de befinder sig, og det er meget bekymrende!
Derfor en appel til arbejdsgiverne og de faglige organisationer om at finde en holdbar og rimelig løsning på pauseudfordringen for ambulanceredderne.