Danske nedkølingseksperter skal deltage i stor Titanic-øvelse

Arkivfoto: VFK

Nedkølingsteamet fra Aalborg Sygehus – som var med til at redde Præstø-elever efter kæntringsulykken sidste år – deltager i den kommende uge i en international redningsøvelse. Det er Canada, Danmark, Norge, Rusland og USA, som arrangerer øvelsen, og formålet er at dele viden og erfaring, så beredskab er klar, når den næste ”Titanic-ulykke” sker.

Det er en hjerte-lungekirurg og en perfusionist – der er specialuddannet i at betjene en hjerte-lungemaskine – fra Aalborg Sygehus, som natten til 12. september 2012 vil blive ringet op og kaldt ud til den internationale øvelse Sarex Greenland Sea 2012.

Øvelsen har deltagelse af mandskab fra SAR (Seach And Rescue) og forsvaret i de arktiske nationer, det vil sige Canada, Danmark, Norge, Rusland og USA. Målet er at indhente erfaring og inspiration til planlægning af fremtidigt beredskab og samarbejde mellem de lande og myndigheder, der har kontrollen over det nordatlantiske område.

”Spørgsmålet er ikke, om der kommer en ny Titanic-ulykke, hvor et krydstogtskib sejler mod et isbjerg, men snarere hvornår, det sker. Med den globale opvarmning, der blandt andet betyder, at Nordvestpassagen vil være sejlbar om sommeren, og den store bevågenhed, som det arktiske område har, forventer vi, at store krydstogtskibe, ikke mindst med amerikanske turister, vil sejle i området i stort omfang”, siger overlæge Benedict Kjærgaard fra Hjerte-lungekirurgisk Afdeling på Aalborg Sygehus. Han er leder af afdelingens nedkølingsteam og Danmarks førende ekspert i nedkøling (hypotermi).

For at være helt klar til næste uges øvelse pakkede nedkølingsteamet i sidste uge deres udstyr og lavede en prøve-udrykning fra skadestuen på Aalborg Sygehus Syd.

Vigtigt med øvelse under ekstreme forhold

Nedkølingsteamet ved Aalborg Sygehus har specialiseret sig i at redde meget kolde og druknede personer ved hjælp af iltning af deres blod via en hjerte-lungemaskine. Afdelingen har udviklet og forsker i brugen af en transportabel hjerte-lungemaskine, som kan tages med ud til ulykker, så livreddende behandling kan påbegyndes så hurtigt som muligt.

Benedict Kjærgaard, som også er læge i Flyvevåbnet, har sørget for, at nedkølingsteamet deltager i den store øvelse.

”Det har stor værdi for os at deltage i øvelsen. Vi får afprøvet udstyret og os selv under ekstreme forhold, og vi får muligheden for at dele vor viden og erfaring med redningsfolk fra de andre lande”, siger Benedict Kjærgaard.

Også for resten af sygehuset er deltagelsen i den store øvelse værdifuldt. ”Dels oparbejder vi ekspertise og mulighed for at lære fra os, ligesom vi skaber samarbejdsrelationer både med danskere og internationalt. Dels er øvelsen et vigtigt aspekt i det samarbejde med det grønlandske sundhedsvæsen, som vi har oparbejdet”, siger lægefaglig direktør Morten Noreng.

Annonce