Dansk Erhverv: Ærgerlig beslutning om hjemtagning af ambulancer

Foto: Henrik Brøns

Et næsten enigt regionsråd i Region Midtjylland besluttede onsdag at hjemtage omkring en tredjedel af ambulancerne samt alle akutlægebilerne. Men det er en beslutning, som vækker undren og ærgrelse i Dansk Erhverv. Organisationen mener nemlig, at regionen risikerer at få mindre sundhed for pengene, når de hjemtager uden at kende de private leverandørers priser.

Dansk Erhverv har som erhvervsorganisation bl.a. Falck på medlemslisten, og organisationen havde på forhånd anbefalet, at alle Region Midtjyllands præhospitale opgaver blev sendt i udbud for at sikre de bedst mulige vilkår for konkurrence og mest mulig sundhed for pengene. Så kunne regionen nemlig selv byde ind med kontrolbud, hvor regionen kunne måle sig selv mod de private tilbud.  Regionsrådet valgte dog en anden model, hvor en større andel af opgaverne ikke sendes i udbud.

”Det er en ærgerlig beslutning, for regionen ved reelt ikke, om den har fået mest sundhed for pengene. Når regionen snupper opgaverne, før de kender priserne i markedet, så kan det meget vel ende med at blive en dyrere omgang for regionens pengekasse, og dermed får borgerne i sidste ende mindre sundhed for pengene. Hvis regionen vitterligt ønskede at sikre mere konkurrence på området og mest mulig sundhed for skattekronerne, så ville vejen frem jo netop være at sende alt i udbud, så udbuddet var mere interessant for store internationale udbydere”, siger Mette Feifer, der er markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Kunne konkurrere på kvalitet og klima

Mette Feifer peger på, at der står meget mere end blot økonomi på spil:

”Det handler også om, at det her er en stor mulighed for at sikre mere innovation for skattekronerne. Hvis regionen for eksempel i sine udbud lægger vægt på øget kvalitet, nytænkning til gavn for patienter og klimavenlige løsninger, så vil det være en driver for at opnå netop disse ting. Og der er jo ingen, der siger, at regionen ikke selv ville kunne vinde udbuddet. Men alle, der byder ind, vil være tvunget til at forholde sig til og konkurrere på de fastsatte elementer, og det vil betyde store skridt frem”, mener Mette Feifer.

Annonce