Tirsdag skal politikerne i Region Hovedstaden tage stilling til, hvem der fremover skal varetage ambulancekørslen i regionen. Og meget tyder på, at Københavns Brandvæsen bliver den store taber. Adskillige kilder oplyser samstemmende, at regionens embedsmænd indstiller, at brandvæsenet ikke længere skal køre ambulancer for regionen. Men det er udtryk for en unfair behandling af Københavns Brandvæsen, og det vil være uansvarligt og risikabelt, hvis Region Hovedstaden på tirsdag vælger at satse på Samariten, som hverken har erfaring med ambulancekørsel i Danmark eller har en overenskomst. Sådan lyder udmeldingen fra Brandfolkenes Klub København, der organiserer de københavnske brand- og ambulancefolk, og som mener, at regionen er på vej mod at skabe sin egen variant af den udskældte politireform.
Ifølge stadigt mere vedholdende rygter vil Københavns Brandvæsen blive dømt helt ude af ambulancetjenesten, og det område, som Københavns Brandvæsen i dag betjener, vil i stedet blive fordelt imellem Falck, Frederiksberg Brandvæsen og svenske Samariten.
“Det ser ikke ud til, at man tildeler os nogen områder på trods af vores over 100 års erfaring med at drive ambulancetjeneste i hovedstaden med meget høj kvalitet. Det er uansvarligt og risikabelt at satse på et lille svensk firma uden ansatte og erfaring fra Danmark og ikke mindst uden en overenskomst”, siger Anders Villadsen, der er næstformand for Brandfolkenes Klub København.
“De faglige repræsentanter har fra udbuddet blev kendt advaret mod opbygningen og ikke mindst mod et sindrigt bødesystem, som regionen har indført. Netop det bødesystem er årsagen til, at Københavns Brandvæsen har afgivet et bud, som er vurderet som for dyrt, da man kan få op til 20 % af budsummen i bøde. Københavns Brandvæsen kan ikke tillade sig at løbe en risiko for at skulle sende bøden videre til kommunens skatteborgere, og har derfor måttet kalkulere en del af den mulige bøde med ind i buddet. Det er unfair over for en ansvarlig offentlig virksomhed, der altid har drevet en billigere ambulancetjeneste med en høj kvalitet”, siger Anders Villadsen fra Brandfolkenes Klub København.
“Regionen har valgt at vægte pris i buddet langt over kvalitet (70% mod 30%), og det siger alt om hvilket kvalitetsniveau man satser på. Københavns Brandvæsen har altid været kendt for en høj faglig kvalitet og for landets bedste udrykningstider, og det undrer derfor, at regionen ikke ønsker at gøre brug af vores tjeneste”, siger Anders Villadsen.
De faglige repræsentanter for både de københavnske ambulancefolk og redderne fra Falck har også advaret politikerne i regionen mod andre ændringer, som gennemføres i forbindelse med udbuddet. “Regionen har en arrogant holdning til praktisk erfaring, og de bygger både udelukkende antallet af ambulancer og deres nye “super-vagtcentral” på teori. Alle advarselslamper bør blinke, men regionspolitikerne lukker øjnene for det, når alle dem, der i dag arbejder med området, siger, at deres planer er dømt til at mislykkedes. Vi håber at politikerne, hvis – eller rettere når – det går galt, står ved deres beslutninger og tager ansvaret på sig, men erfaringerne viser at det er tvivlsomt”, siger Anders Villadsen.
“Vi er på vej imod en ny politireform, forskellen er bare, at her er det ikke politiet, der ikke kommer til et villaindbrud, men ambulancen, der kommer for sent eller slet ikke kommer til et hjertestop. Det kommer til at koste menneskeliv, og ingen politikere skal få lov til at sige, at de ikke var advaret, og derfor har vi skrevet to breve til dem hvor vi forklarer svaghederne i det nye ambulanceudbud”, lyder det fra næstformanden for Brandfolkenes Klub.
Samtidig advarer Brandfolkenes Klub København om, at udbuddet kan give alvorlige rekrutteringsproblemer. “Det kan blive en fare for hele faget. Mange gode kollegaer overvejer at gå tilbage til deres gamle erhverv eller finde på noget helt andet. Der er på nuværende tidspunkt en mangel på ambulancefolk, og derfor vil dette være en katastrofe. Det tager mindst fem år at uddanne en ambulancebehandler til at erstatte dem der forsvinder. Vi opfordrer Region Hovedstadens politikere til at tænke sig om en ekstra gang inden på tirsdag, for det er menneskeliv der står på spil”, lyder den afsluttende opfordring fra de københavnske brand- og ambulancefolk.