Det gode vejr lokker lystsejlerne på havet. Men selvom vejret er godt, er det vigtigt at tage sine forholdsregler. Hvis uheldet er ude, og man får brug for at blive reddet af en redningshelikopter, så er det vigtigt, at de kan finde en. ”Det er egentligt meget simple ting, der skal til. Men mange folk gør det bare ikke alligevel”, lyder det fra Flyvertaktisk Kommando.
Pilot Knud Petersen fra Search And Rescue-beredskabet på Flyvestation Aalborg giver fem gode råd.
En forudsætning for at blive fundet er, at dem der er ude at lede, faktisk kan se en. Derfor opfordrer Knud Petersen til, at man tager lyse, kraftige farver på, når man f.eks. som lystsejler er på vandet. ”Desværre er mange farver ikke så moderne mere, og det ser vi især med våddragter. De fleste køber en sort våddragt, og den er næsten umulig at se i vandet”, siger Knud Petersen.
”Vi havde for nogle år tilbage nogle konkurrence sejlere, der kæntrede. De havde alle sammen sponsor-tøj på. Det var sort det hele, og det gjorde det ikke nemmere. Og hvis der så er blæsevejr, og folk bliver overskyllet med vand, så bliver de også så godt som umulige at se på varmesignatur”, fortæller Knud Petersen.
Redningsvesten er også meget vigtig, understreger Knud Petersen. For det første sørger den for at holde den forlistes hoved oven vande, og for det andet bliver man meget nemmere at se.
Hvis man skal finde folk i mørke, så er det endvidere essentielt, at de har en form for lyskilde. ”Det er næsten lige meget hvad. Bare en gnist fra en lighter kan ses på en kilometers afstand i klart vejr. En gammel Nefa-lygte er rigeligt”, fortæller Knud Petersen. Dog fraråder han brugen af laserpointere, da de kan blænde piloterne, hvis de bruger natbriller. ”Vi kan ikke rigtigt se dem, medmindre de peger lige på os, og det er heller ikke en situation, vi ønsker”, siger Knud Petersen.
En vandtæt VHF-radio kan også være en rigtig god idé, især hvis man er alene afsted. Så kan man selv tilkalde hjælp.
En ting, som Knud Petersen og Flyvertaktisk Kommando slår fast som værende meget vigtig, er at man fortæller andre, hvor og hvornår man tager på vandet. ”Sørg for at nogen ved, hvor man er. Hvornår man tager ud og hvornår man regner med at være hjemme igen. Det er nemmest at finde nogen, hvis man har en ide om, hvor man skal lede efter dem. Folk, der ofte tager ud, glemmer nemt at sige det til nogen”, siger Knud Petersen.