Babyambulance skal også kunne medtage større småbørn

Ca. 60-70 gange om året rykker en specialbygget babyambulance ud fra Odense Universitetshospital for at bringe en lille nyfødt og kritisk syg baby til behandling på hospitalet. Men nu skal ambulancen have nyt udstyr, så den også kan medtage større småbørn, der efter trafikulykker eller sygdom har behov for en akut indsats.

Babyambulancen rykker ud, når en nyfødt er kommet til verden med f.eks. en alvorlig misdannelse, har manglet ilt under fødslen, er født meget for tidligt eller kan ikke omstille sig til livet uden for livmoderen. Det er specielle tilstande, som ganske vist er relativt sjældne, men som til gengæld kræver lynhurtig behandling.

I Region Syddanmark fungerer babyambulancen som en intensivafdeling og er bemandet med børneanæstesilæger og neonatologer fra Odense Universitetshospital (OUH).

”Vores indsats går i gang på det sygehus, hvor barnet er født. Vi stabiliserer det og kører i det øjeblik, barnets tilstand tillader det. Ambulancen er beskyttet, så den specielle kuvøse står sikkert, samtidig med at vi har plads til at arbejde med barnet”, fortæller den daglige leder af transportfunktionen, overlæge Tom G. Hansen fra Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V på OUH.

Den lille mobile afdeling er udstyret med ilt og respirator og alt andet nødvendigt udstyr, der hjælper og støtter organerne på forskellig vis. ”Undervejs foretager vi alle relevante målinger og er i løbende kontakt med Børneintensivafdelingen, så de er parate til at sætte ind, straks vi ankommer til OUH. Det er vigtigt, at vi i så kritisk en situation har præcis det personale til rådighed, som er bedst rustede til opgaven”, fortsætter Tom G. Hansen.

Indsatsen har afgørende betydning for, hvordan det nyfødte barn klarer sig videre i livet. Udstyret i ambulancen er dog udelukkende beregnet til nyfødte, der kan ligge i en kuvøse. ”Desværre rammes større småbørn også af trafikulykker eller sygdomme, der kræver en akut indsats. Vi har omkring 25 børn om året, der kræver hurtig og intensiv behandling, og som derfor hurtigt skal transporteres til OUH fra et lokalt sygehus”, siger Tom G. Hansen.

Derfor er et nyt initiativ kørt i stilling. Det skal brede patientsikkerheden ud, så også de større børn får optimale betingelser for en god prognose. ”Den respirator, vi har på udstyret nu, rækker kun til spædbørn. Derfor har vi søgt penge til nye respiratorer, lige som vi skal nytænke ambulancens indretning, så der bliver plads til en rigtig seng. Efter alt at dømme kommer vi på vejene allerede her i foråret”, siger Tom G. Hansen.

Annonce