Onsdag nedlagte 40 ambulancereddere fra Hovedstadens Beredskab arbejdet i en time, hvor de samledes til et fællesmøde. Årsagen var en stor utilfredshed med ledelsen Region Hovedstadens Akutberedskab, blandt andet efter en konkret episode, hvor to reddere havde følt sig truede af en patient, men alligevel ikke fik mulighed for en debriefing efter episoden.
Den udløsende hændelse fandt sted sidste torsdag, hvor en ambulance rykkede ud til en psykisk syg mand, der truede med selvmord. Da ambulancefolkene nåede frem, var manden i besiddelse af to pistoler, som senere viste sig at være hardball-pistoler.
Ambulanceredderne følte sig truede, men Region Hovedstadens AMK-vagtcentral gav dem ikke mulighed for en debriefing efter episoden – regionen forventede i stedet, at redderne kørte videre til den næste opgave. Det har givet anledning til stor vrede blandt redderne hos Hovedstadens Beredskab.
Stoler ikke på ledelsen
”Vi har haft en fortsat dalende og nu komplet ikke-eksisterende tillid til ledelsen i Akutberedskabet. Vi har igennem flere år forsøgt at råbe op om arbejdsforholdene, og nu er det for sent. Der er en kæmpe redder-flugt, og vi står overfor en krise. Der er flere personligheder i Akutberedskabet, som vi simpelthen ikke stoler på. Ledelsen skal erstattes af folk med større kendskab til reddernes arbejde. Vi vil lyttes til, og vi vil indgå i en dialog, for det sker ikke nu”, siger Emil Staunsager til Fagbladet FOA. Han var talsmand for de ca. 40 reddere, som onsdag valgte at nedlægge arbejdet i en time og mødes på Rådhuspladsen i København.
Andreas Keil, der er fællestillidsrepræsentant for ambulancepersonalet i Hovedstadens Beredskab, er enig i kritikken:
”De pågældende reddere burde være blevet grebet af Akutberedskabet og taget ud af drift med det samme, så man kunne sikre sig, at de var okay. Jeg er rasende. Det er et komplet svigt, og vi er alle meget berørte af det. Det tyder på, at Akutberedskabet er en umoden organisation, der ikke kan håndtere ambulancedrift. De har fokus på effektivitet frem for trivsel. Jeg har ingen tillid til Akutberedskabet længere, og vi mener, at det kræver politisk indblanding. Vi vil have regionsrådet til at kigge på Akutberedskabets procedure i sådanne tilfælde”, siger Andreas Keil til Fagbladet FOA.
Region Hovedstaden har ikke overfor Fagbladet FOA ønsket at kommentere kritikken.
Det akutte beredskab var ikke berørt af arbejdsnedlæggelsen.