Ambulancepersonale har posttraumatisk stress

Arkivfoto

Ambulancepersonale har mere posttraumatisk stress end vietnamveteraner. Det viser en svensk undersøgelse, skriver fagbladet Sygeplejersken. En undersøgelse foretaget af sygeplejerske Anders Jonsson, som i dag er universitetsadjunkt og forsker, viser, at hver femte af alt ambulancepersonale i Västra Götaland opfyldte kriterierne for posttraumatisk stress.

Resultatet overraskede selv ham, der har været udsendt gennem FN otte gange og har oplevet at blive beskudt, bevæget sig gennem minefelter og taget hånd om lemlæstede og døde kroppe. “Under FN-tjenesten så jeg, hvordan nogle kunne klare svære krigsoplevelser, mens andre ikke kunne. Da jeg så de samme symptomer blandt sygeplejerskekolleger, begyndte jeg at spekulere over, hvorfor vi klarer traumer så forskelligt”, fortæller han til det svenske fagblad Vårdfacket. Næste år venter han at blive færdig med sin doktorafhandling om emnet.

Anders Jonsson sammenligner sin undersøgelse med tilsvarende, der er foretaget blandt vietnamveteraner. Det viser sig, at de svenske tal er en lille smule højere. 21,5 pct. af det svenske ambulancepersonale opfyldte kriterierne for posttraumatisk stress. I de amerikanske undersøgelser af vietnamveteranerne er tallet 20 pct. Blandt nogle af de typiske symptomer på posttraumatisk stress er genoplevelse af begivenheden, mareridt under søvn, flashbacks og følelsen af, at man måske kunne have gjort noget mere.

En nærmere analyse af nogle af casene i undersøgelsen viser, at ambulancepersonalet risikerer posttraumatisk stress, hvis de føler en stærk identifikation med ofret: “Så snart et barn f.eks. er indblandet, falder alle deres forsvarsmure”, forklarer han.

Annonce