DSB og TrygFonden har indledt et femårigt samarbejde, som betyder, at der på 65 udvalgte togstationer i hele landet bliver ophængt hjertestartere. Samtidig udstyres samtlige 520 DSB-tog og S-tog med hjertestartere, og TrygFonden uddanner 650 medarbejdere på stationerne og 100 supervisorer i togene i livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter.
Ved hjertestop er hurtig hjælp afgørende. Et stød fra en hjertestarter er den eneste effektive behandling af hjertestop, og derfor kan en hjertestarter i nærheden være det, der gør, at en person overlever hjertestop. Et nyt samarbejde mellem TrygFonden og DSB skal nu sørger for, at der kommer hjertestartere i togene og på stationerne.
Den første hjertestarter blev i dag hængt op på Nørreport Station i København, som er den mest befærdede station i Danmark. De resterende stationer får hjertestartere jævnt fordelt over de næste tre år, og de første hjertestartere kommer op i togene hen over sommeren 2014.
Markant øget chance for overlevelse
”Vi ved, at chancen for at overleve et hjertestop uden for hospital kan øges fra under 10 pct. til ca. 70 pct., hvis man får stød inden for de første fire minutter. Derfor er det vigtigt, at danskerne kan og tør træde til med hjælp, og at der er en hjertestarter i nærheden”, siger Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.
Hvis der sker et hjertestop i et tog i dag, skal toget først køre til nærmeste station, hvor en ambulance kan tage over, og det kan tage lang tid, før man kan få fat i en hjertestarter. Med hjertestartere i alle tog øger man derfor chancen for overlevelse markant, hvis en passager skulle falde om med hjertestop.
Hjertestarterne på stationerne vil være tilgængelige hele døgnet, og de registreres alle på Hjertestarter.dk. Dermed kan personalet på regionernes AMK-vagtcentraler ved 112-opkald henvise til nærmeste hjertestarter i tilfælde af hjertestop.
Læge og forsker Carolina Malta Hansen fra Gentofte Hospital er ikke i tvivl om, at det er strategisk rigtigt at placere et så stort antal hjertestartere på togstationer og i togene: ”Togstationer er trafikale knudepunkter, hvor der færdes mange mennesker hver dag, og vi ved fra vores forskning, at mange stationer er højrisikosteder for hjertestop. Derfor er det glædeligt, at der nu placeres hjertestartere på både stationer og i togene, som kommer alle passagerer, personale og folk, som færdes i nærheden af stationerne, til gavn. Det er et initiativ, der med sikkerhed vil redde menneskeliv”, siger Carolina Malta Hansen.