Lønstrid: Akutlægehelikopter flyver uden læger

Ved årsskiftet blev driftstiden for den sjællandske akutlægehelikopter udvidet, så den nu også flyver om natten. Men på grund af en lønstrid mellem regionerne og lægerne har det endnu ikke være muligt at nå til enighed om lægebemanding af helikopteren. Indtil videre er det derfor en paramediciner, som overtager lægens plads om natten.

Akutlægehelikopteren dækker Region Sjælland og Region Hovedstaden fra basen i Ringsted. Og mens den tilsvarende akutlægehelikopter i Karup er døgnbemandet, så har helikopteren i Ringsted først fra årsskiftet fået mulighed for at flyve om natten. Men indtil videre er det en paramediciner, som overtager lægens rolle om aftenen og natten. Det skyldes, at Danske Regioner og Foreningen af Speciallæger endnu ikke er nået til enighed om en aftale, der kan dække den udvidede driftstid.

”Forhandlingerne har fundet sted i efteråret, og det sidste møde var 19. december, hvor man håbede, man fik en aftale, så lægerne kunne være med i helikopterne fra 1. januar. Det lykkedes ikke, og der er så aftalt et nyt møde i januar, så håber jeg, de får lavet den overenskomst, så de får lægerne med. Vi vil gerne have lægerne med, og det var også vores håb, at de var det den 1. januar, men når man ikke ville indgå en overenskomst, så er jeg glad for, at vi alligevel kan give vores borgere den ekstra service, at flyve om natten ved hjælp af paramedicinere”, siger regionsrådsformand i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), til Ekstra Bladet.

Hos Danske Regioner oplyser forhandlingsdirektør Signe Friberg, at det er pengespørgsmålet, som der endnu ikke er blevet enighed om, og at regionerne først og fremmest forhandler med henblik på at få en aftale, der kan dække hele den nye og landsdækkende lægehelikopterordning, som træder i kraft til oktober.

”Hvad skal prisen være for en læge, der tager de her vagter, og skal prisen være den samme i de timer, hvor man er aktiv, som i de timer, hvor man kan lave noget andet, skrive epikriser, sove, eller tjekke udstyr i helikopteren?”, siger Signe Friberg til Ekstra Bladet.

Ifølge lægerne er udfordringen især, at den aftale, som dækker akutlægehelikopteren i Karup, er væsentligt anderledes skruet sammen end den aftale, som regionerne nu ønsker. Lægerne mener, at regionerne kræver mere arbejde for en lavere betaling.

Annonce